Filipijnse kerk luidt kerkklokken uit protest tegen drugsmoorden

Anti-drugscampagne van Duterte moet stoppen

in Christelijk Nieuws

Het hoofd van de katholieke kerk op de Filippijnen heeft de overheidscampagne om drugscriminelen te vermoorden in scherpe bewoordingen veroordeeld.

Vorige week werden bij politieacties tegen drugsnetwerken 58 mensen vermoord: daarvan kwamen er op maandag 32 mensen om in Bulacan. Op donderdag werden in Manilla 26 mensen gedood. President Duterte gaf hier zijn goedkeuring aan en gaf verder aan het een goed idee te vinden om er dagelijks 32 aan toe te vooegen.

Naar schatting heeft de politie in de afgelopen veertien maanden 3200 mensen gedood. Volgens de politie zouden zij gewapend verzet hebben gepleegd. Gemaskerde motorrijders pleegden daarnaast nog eens 2000 moorden.

Oproep
De kardinaal van Manilla, Luis Tagle, doet een beroep op het geweten van mensen die, met bedekte gezichten zelfs hulpeloze mensen doden. “Het illegale drugsprobleem mag niet worden teruggebracht tot een politiek of crimineel probleem. Het is een humanitaire zaak die ons allemaal beïnvloedt.”

Kerkklokken
Aartsbisschop Socrates Villegas, het hoofd van Filipijnse Conferentie van Bisschoppen, vertelde zondag dat de kerkklokken in de komende drie maanden elke nacht een kwartier zullen luiden. Dat is als oproep bedoeld om een eind te maken aan de goedkeuring van deze moorden. “Het land is in chaos. De agent die doodt wordt beloond en gedode personen krijgen de schuld. De vermoorde mensen kunnen zich niet langer tegen de beschuldiging verdedigen dat zij terugvochten.”

De kerk was in het begin van deze anti-drugs campagne stil. De laatste tijd spreekt zij zich steeds meer hiertegen uit.

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons