Ex-crimineel redt verslaafden

Alex Guido was junk en is nu directeur van een opvanghuis

in Mediatips

In de Mexicaanse stad Ciudad Hidalgo is veel mis. Over de rivier die dit land van Mexico van Guatamala scheidt, wordt veel gesmokkeld. Er wonen veel drugs- en alcoholverslaafden. Alex Galuido, een ex-crimineel en ex-verslaafde, helpt hen om weer op het recht pad te komen.

Als kind had Alex zelf een moeilijke jeugd. Zijn ouders mishandelden hem. Hij had vaak honger en speelgoed had hij niet. Ook werd hij altijd bekritiseerd. Hij kreeg vaak te horen dat hij niets goed deed. Wat hem nog steeds zwaar valt is dat zijn ouders hem zeiden dat het beter zou zijn geweest als hij niet geboren zou zijn geweest.

Op gegeven moment verhuisde hij naar Chiapas, het beloofde land vol drugs. Hij hielp daar illegale immigranten om naar het noorden van het land te komen. Zij betaalden hem met cocaïne. Ook was het geen probleem om aan wiet en alcohol te komen. Soms verkleedde hij zich als agent en kreeg hij geld van mensen die de oversteek wilden maken. Ook werd hij weleens geroepen om wapens en munitie over te varen of beveiligde hij drugstransporten.

Verandering
Hij is drie keer opgepakt en heeft vastgezeten. Dat zorgde voor zijn verandering. Hij besloot dat hij moest veranderen en maakte de lange weg door om af te kicken. Uiteindelijk leerde hij op God te vertrouwen.

Inmiddels is hij directeur van opvanghuis Shalom, een christelijk huis voor alcohol- en drugsverslaafden. Hier worden verslaafden opgevangen die er zelf voor kiezen om af te kicken, zodat zij hun leven weer op de rails te kunnen krijgen. Doordat hij dit proces zelf heeft doorgemaakt, weet hij precies wat de opgenomen gasten doormaken. Hij kent de verslavingswereld als geen ander en heeft verslaafden door. Hij weet wanneer zij hem in de maling proberen te nemen en wanneer zij stiekem naar buiten gaan om toch iets te gebruiken.

Uitnodigen
Omdat verslaafden zich vaak bij de rivier of op de begraafplaats ophouden, is hij daar ook geregeld te vinden. Hij gaat daar met hen in gesprek en nodigt hen uit om mee te gaan naar het opvangcentrum. Doordat hij vaak meerdere gesprekken met hen heeft gehad, roept dat vertrouwen op. Vanwege zijn vroegere criminele activiteiten is hij bij veel mensen nog bekend

EO Metterdaad
Om mensen beter op te kunnen vangen moet het opvanghuis Shalom verder opgeknapt worden.EO-Metterdaad voert hier actie voor.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons