Egyptische kerk ervaart Gods trouw

Vier jaar na de aanslagen van 2013

in Christelijk Nieuws

Woensdag 14 augustus 2013. Harde knallen van geweerschoten luiden de aanval in. Het hangslot van de kerk is dwars doormidden geschoten. Enkele minuten later staat de Gad al-Sayedkerk in het Egyptische El Minya in lichterlaaie.

De jonge predikant Sameh Ibrahim is op dat moment onderweg naar Cairo, maar keert als hij bericht krijgt over de aanval snel terug. Wanneer Sameh de buurt van zijn kerk binnenrijdt, ziet hij overal brandende gebouwen. De straat bij de kerk is modderig van het bluswater en het vuur smeult en rookt nog na. “Ik voelde me intens verdrietig. In de kerkzaal zag ik de verkoolde kerkbanken. Ook het houten kruis, waar ik sinds enkele weken achter preekte, was helemaal verbrand.”

Die week worden nog tientallen andere kerken verwoest. Kort na de aanval vertelt de predikant zijn verhaal in Visie: “Ik zal nooit vanwege gevaar weggaan uit Egypte.’”

Vier jaar later
Ja, hij is gebleven – inmiddels getrouwd met Ester én vader geworden. Maar de situatie is er niet makkelijk op geworden. Deze zomer moesten alle christelijke activiteiten worden afgelast wegens terreurdreiging. De laatste weken is het rustig in El Minya, maar de christenen in het gebied weten uit ervaring dat zo’n vreedzame periode meestal slechts tijdelijk is. “We verwachten altijd een terroristische aanval, zeker tijdens christelijke feestdagen,” laat Sameh weten. “We zijn God dankbaar dat er afgelopen zomer, ondanks toegenomen dreiging, niets is gebeurd. Al waren onze kerkleden erg teleurgesteld dat we activiteiten en samenkomsten moesten afzeggen.”

Mooier dan daarvoor
De Gad al-Sayedkerk is in het jaar na de aanslag opgeknapt. Sameh: “Het was echt een zegen voor ons dat we veel hulp kregen om de kerk weer te restaureren. Het gebouw is zelfs mooier geworden dan voor de aanslag. We ervaren zo daadwerkelijk wat de Bijbelse uitdrukking betekent om als christenen ‘het lichaam van Christus’ te zijn. Mensen uit verschillende kerken, vooral uit Nederland en de Verenigde Staten, tonen interesse in hoe het met ons gaat. Dat bemoedigt ons. Dankzij giften hebben we nieuwe boeken voor de bibliotheek kunnen aanschaffen en stoelen voor de kerkzaal.”

'Na elke daad van agressie tegen de kerk, wordt deze sterker dan daarvoor.'

Afgeladen vol
Op de zondag na de aanslag in 2013 was de zwartgeblakerde kerkzaal – tegen de verwachting van de predikant in – vol met mensen. En nog steeds zit de kerk op zondag afgeladen vol. Sameh vertelt dat de laatste aanval niet de eerste was. De kerk heeft veel moeilijke tijden gekend, bijvoorbeeld in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Een van de kerkleden is toen vermoord door een terrorist. Maar ook toen kwamen de zondag daarna mensen naar de kerk om God te prijzen. “We geloven dat we juist in moeilijke tijden het aangezicht van God moeten zoeken, zonder angst. Na elke daad van agressie tegen de kerk, wordt deze sterker dan daarvoor.”

God is erbij
Gisteren preekte dominee Ibrahim over de drie vrienden van Daniël, die niet willen buigen voor de wrede koning Nebukadnessar en in een brandende oven worden gegooid. Zij spraken het vertrouwen uit dat God hen zou redden uit het vuur, en dat deed Hij. Sameh: “Ik geloof dat God ook ons zal beschermen tegen het vuur. En anders is Hij met ons in het vuur. We ervaren de hand van God en Zijn trouwe liefde.”

Tekst: Marco van der Straten
Foto’s: Jaco Klamer / Danny Grootveld

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons