Dominee vindt afluisterapparatuur onder zijn auto

Slepend conflict in kerk krijgt bizar vervolg

in Christelijk Nieuws

Dominee Bredeweg van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen heeft afluisterapparatuur onder zijn auto aangetroffen. Vermoed wordt dat de vondst te maken heeft met een ruzie binnen de kerk.

De Provinciaal Zeeuwe Courant meldt dat de vondst gedaan is na een anonieme tip die de predikant kreeg. Toen de dominee zijn auto inspecteerde, bleek er inderdaad apparatuur te zijn aangebracht. Zijn advocaat vermoedt dat het gaat om afluister- en volgapparatuur. De politie heeft de vondst voor onderzoek meegenomen. Het is niet bekend hoe lang dit onder de auto heeft gezeten.

Hoewel de advocaat ideeën heeft wie er achter deze daad zit, doet hij daar nog geen verdere uitspraken over. De PZC legt een relatie tussen de vondst en een slepend conflict tussen dominee Bredeweg en oud-diaken van deze kerk, Henk Jansen. De heer Jansen uitte vorig jaar kritiek op het functioneren van de predikant. De dominee beschuldigde de oud-diaken daarna van overspel met zijn nicht. De kerkenraad nam daarop tuchtmaatregelen tegen de heer Jansen.

Rechtbank
Omdat dit overspel volgens de heer Jansen nooit had plaatsgevonden, stapte hij naar de rechtbank. Hij wilde dat de tuchtmaatregelen teruggedraaid zouden worden. De rechter stelde de oud-diaken in het gelijk en oordeelde dat de tuchtmaatregelen teruggedraaid moesten worden. Dat heeft de kerk ook gedaan.

De uitspraak heeft er niet voor gezorgd dat de rust in de kerk terugkeerde. Het conflict heeft tot verdeeldheid binnen de kerk geleid. Kerkgangers zijn zelfs met elkaar op de vuist gegaan. De politie heeft onlangs tijdens de diensten op zondag gesurveilleerd.

Vervolg
Volgens de advocaat van Jansen moet de classis zich over de achtergronden van het conflict buigen. Het gaat dan in het bijzonder over het functioneren van de predikant. Over de uitkomst daarvan kan hij niet vooruitlopen: “alles is mogelijk”.

Bron: PZC

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons