Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De vakantie is altijd leuk… toch?

Omgaan met tegenvallers

Hoewel je op een geslaagde vakantie hoopt, kunnen er dingen gebeuren die ervoor zorgen dat je vakantie helemaal niet zo geweldig is. Carianne Ros laat zien hoe je het dan toch leuk kunt houden.

Deel:

Het was even spannend, maar ondanks corona kunnen we toch op vakantie. En het begon zo geslaagd. De voorbereiding met elkaar. Het nadenken over de bestemming en over de verschillende activiteiten. Jullie hebben zelfs een heuse gezinsvergadering gehad. En nu? Je ene kind baalt, je andere loopt te stampvoeten, nog een is aan het huilen en je partner is chagrijnig, omdat het allemaal zo anders ging dat jullie verwachtten… Tjonge jonge en dat noemen ze vakantie. Help!

Zo kun je je op een goede manier omgaan met teleurstellingen en tegenvallers op vakantie:

1. Wees realistisch

Je kunt wel willen dat alles op vakantie continu geweldig is, maar dit is niet realistisch en zorgt geheid voor teleurstellingen. Natuurlijk kun je dan wel doen alsof het je niets kan schelen als er iets mis gaat, want ‘het is vakantie, dus het maakt allemaal niet uit…’, maar het maakt wel uit, júist omdat het je vakantie is en je graag wil dat het perfect is.

Besef: perfectie bestaat niet, ook niet wanneer je met vakantie bent. Je kunt nou eenmaal niet alles voorzien van tevoren. En zelfs als je een goede planning hebt gemaakt, kan de werkelijkheid er anders uitzien. Het kan zijn dat je uren in de file staat, dat je hotelbed stinkt, dat je naast de familie Flodder zit op de camping, dat je kind ineens een been breekt… En je zit ook met z’n allen op elkaars lip, wat meestal betekent dat er eerder wrijving ontstaat dan thuis. Ook al doet iedereen zijn of haar best om het gezellig te hebben en te houden met elkaar, niemand is de hele tijd blij, vrolijk en opgewekt, zeker niet als er dingen misgaan of tegenvallen.

2. Maak er het beste van

Tja en dan gaat het mis. Of het loopt volledig anders dan je had gepland. Je kunt boos worden en verdrietig en gefrustreerd of teleurgesteld. En misschien is het in eerste instantie ook wel goed om al die negatieve gevoelens gewoon maar even toe te laten. Maar vervolgens heb je een keuze: blijf ik in die negatieve sfeer hangen of kunnen we er nog iets aan doen of iets oplossen? Oftewel: hoe kan ik hier alsnog iets leuks van maken? Wees creatief en denk met elkaar na hoe het anders kan.

Als er echt iets niet goed was, is het van belang om de organisatie of de locatie hiervan (duidelijk, maar vriendelijk!) op de hoogte te stellen, zodat ze de kans krijgen om het te verbeteren of om het te compenseren. Niet elke organisatie is bereid om iets te vergoeden, maar in elk geval kun jij je frustratie dan loslaten.

Zo kreeg ik ooit een mooi kookboek opgestuurd, omdat de locatie die ik had geboekt op de foto’s zoveel mooier en de kamers veel groter waren, dan het in werkelijkheid was. Het was echt een heel klein appartement waar we met z’n (toen nog) vijven in moesten slapen. Twee van de kinderen moesten zelfs in de gang slapen! Ik was er zelf nog niet eens aan toegekomen om een mail te sturen, maar kennelijk hadden anderen het gedaan, vandaar dat ik ook (alvast?) dat boek kreeg. Toch leuk.

3. Lach erom

Humor helpt altijd. Ook al kun je er nu de lol nog niet van inzien, vaak zijn het eigenlijk juist de teleurstellingen en de dingen die mis gaan, die achteraf de mooiste verhalen geven. Die poging om lekker uit eten te gaan, waarbij je uiteindelijk tussen de lokale zwervers belandt; of dat je moeder even vergeten was om bij de ‘leuke’ wandeling ook rekening te houden met de hoogteverschillen, waardoor een wandeling van twee uur ineens acht uur werd; of die taxi die maar 5 kilometer per uur ging en je de hoofdprijs vroeg om te betalen; of die hoteleigenaar die je ervan betichtte handdoeken te hebben gestolen… jaja, allemaal waargebeurde verhalen. Maar ach, wat hebben we achteraf hard om gelachen! Dus wat let je om er nu alvast een grap van te maken, dan heb je in elk geval een leuke vakantie.

Geschreven door

Carianne Ros

--:--