Chinese veiligheidsagenten martelen christen in Hong Kong

'Ernstige schending internationaal recht'

in Christelijk Nieuws

Howard Lam, een christen en lid van de Democratische Partij van Hong Kong, zegt dat hij op 10 augustus ontvoerd is en dat Chinese veiligheidsagenten hem gemarteld hebben.

Voor zijn ontvoering had de pro-democratieactivist Howard Lam een telefoontje ontvangen waarin hem gezegd werd dat hij geen ondertekende foto van voetballer Lionel Messi aan Liu Xia moest sturen. Op Facebook had hij geschreven dat hij die plannen had. Liu Xia is de weduwe van de Nobelprijswinnaar en activist Liu Xiaobo die op 13 juli tijdens gevangenschap stierf. Liu Xia werd voor het laatst op de begrafenis van haar man gezien. Haar verblijfplaats is onbekend.

Nietjes
Volgens Lam is hij door Mandarijnsprekende mannen ontvoerd en werd hij geslagen. Hij zou bewusteloos zijn geweest. Ook hadden de ontvoerders 21 nietjes in de vorm van een kruis in zijn benen gezet. Dat zou gedaan zijn omdat hij christen is. Op een persconferentie op 11 augustus zei Lam dat hij geloofde dat het incident een waarschuwing van de Chinese Communistische Partij aan zijn adres en ook voor anderen is, om niets aan Liu Xia te sturen.

Schending
Een teamleider van Christian Solidarity Worldwide, Benedict Rogers, beschrijft dit voorval als ernstige schending van het internationale recht. Wanneer agenten van de Chinese Communistische Partij van het Chinese vasteland verantwoordelijk zijn voor de ontvoering en marteling, ziet hij dit als een zorgwekkend teken dat de Chinezen meer grip willen krijgen op Hong Kong. ‘Omdat er voor deze ontvoering geen rechtsgrond is geweest, is het een ernstige schending van de beginselen van One Country, Two Systems van de rechtsstaat Hong Kong.’ Dat de nietjes in de vorm van een kruis zijn gezet, ziet hij als een alarmerende bedreiging voor de vrijheid van religie of geloof. Hij roept de autoriteiten van Hong Kong op om dit voorval volledig en onpartijdig te laten onderzoeken en de rechten van alle burgers van Hong Kong te waarborgen.

Arrestatie
Omdat de politie van Hong Kong zijn verhaal niet gelooft, is Lam gearresteerd op verdenking van het verspreiden van valse informatie. Volgens de Guadian heeft de politie verklaard dat er geen bewijs zou zijn dat 'er iemand illegaal gevangen is gehouden'. Het verhaal van Lam over wat hij die dag gedaan heeft, komt volgens de politie niet overeen met hun onderzoeksresultaten.

Publiciteit
Leiders van de Democratische Partij verklaarden dat zij besloten hadden de verdenkingen wereldkundig te maken. Omdat zij voor de veiligheid van Lam vreesden, hadden zij niet meteen contact met de politie opgenomen. Nadat de politie haar onderzoek heeft afgerond, zal deze partij met een volledige verklaring komen. Zij hopen dat de waarheid zo spoedig mogelijk aan het licht komt.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons