Boos worden is een emotie die we allemaal kennen. Het is een reactie die ook een goede functie kan hebben als er dingen gebeuren waar we het niet mee eens zijn. Langdurige boosheid is echter slecht voor je gezondheid.

Je zou boosheid kunnen vergelijken met een rookmelder. Als hij afgaat, is er iets mis en moet je in actie komen! Boos zijn is op zich niet verkeerd. In de Bijbel staat dat we niet moeten zondigen en de duivel geen kans mogen geven als we boos zijn en ook dat de boosheid niet te lang mag duren; los het op vóór de zon ondergaat (Ef. 4:26,27). Dat is meestal erg lastig, zeker als je heel boos bent.

Boosheid heeft een functie en zegt net zoveel over wat er gebeurd is, als over jezelf! Als je boos wordt op de ander, komt dat omdat er iets in je gebeurt: je bent bang, gefrustreerd of gekwetst. Het zegt iets over wat je waardevol vindt en wilt beschermen. Ik denk hier aan een moeder die kwaad wordt als haar zoontje gepest wordt op school. Dan kan de woede zo’n geweldige kracht in je ontketenen, dat je het er niet bij laat zitten en er werk van gaat maken. Dat kan een probleem oplossen, maar kan de situatie ook verergeren. Bedenk daarom eerst het volgende: Waarom deed de ander dit? Is het de moeite waard of gaat het om iets kleins? Wat zijn je eigen emoties en ben je weer voldoende afgekoeld?
Heb je hulp nodig?

Ga het dan oplossen en laat het niet zitten. Chronische boosheid veroorzaakt veel klachten en soms ernstige ziekten! Het is makkelijker om de vlammen van een keukenbrand te blussen dan de vlammen van een diepe woede. Maar maak wel een plan om de woede te blussen; volgens Jezus nog liever vandaag dan morgen.

Dr. Martien Bac

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons