Welke vakantieverwachting heb jij?

Hooggespannen verwachtingen van de zomervakantie

Afgelopen week begonnen de eerste schoolvakanties. Een heel aantal mensen vertrok meteen vrijdag al richting hun vakantiebestemming. Bijna iedereen vindt het heerlijk om vakantie te hebben – rust, leuke dingen doen, een nieuwe omgeving verkennen, meer tijd met je gezin of vrienden doorbrengen - maar het gevaar ligt op de loer dat de verwachtingen zó hooggespannen zijn, dat de vakantie helemaal niet zo ontspannen en leuk is als je eigenlijk wilt.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je verwachtingen je vakantie niet bederven?

1. Denk na over jouw ideale vakantie
Hoe zou jij jouw ideale vakantie vieren? Heb je daar weleens heel bewust over nagedacht? Wat zou je leuk vinden om te doen wanneer je met vakantie bent? Zou je graag nieuwe dingen willen ontdekken en op avontuur gaan? Of ga je graag naar dezelfde plek, omdat je het prettig vindt om te weten waar je aan toe bent? Of ga je het liefst helemaal niet weg, maar gun je jezelf nu eindelijk de tijd om dat ene boek te lezen wat al maanden op je nachtkastje ligt? Iedereen heeft wensen en behoeften als het gaat om vakantie vieren.

Ik kan me herinneren dat ik het als kind eigenlijk helemaal niet leuk vond als we naar het buitenland gingen en allerlei dingen moesten doen ‘omdat dat leuk was’. Mijn ideale vakantie was (en is het eigenlijk nog steeds…) om stapels boeken te lezen, om spelletjes te doen en om te schrijven en creatief bezig te zijn. Nu ik ouder ben vind ik het ook echt wel leuk om nieuwe plekken te ontdekken, maar als ik zou moeten kiezen…

Hoe vier jij jouw ideale vakantie? Waar ontspan je van? Wat geeft je nieuwe energie en creativiteit? Waar zou je graag naartoe gaan?

2. Overleg met je gezin of vakantievrienden
Ieder mens is verschillend. Ik trouwde een man die graag op avontuur gaat en nieuwe dingen wil ontdekken. Een paar weken op dezelfde plek blijven vindt hij saai en vervelend. Hij vindt het juist heerlijk om erop uit te trekken. En onze kinderen willen weer heel graag op hun eigen manier vakantie vieren. De één wil dingen ondernemen, de ander wil gewoon ‘klooien’, dus wat doe je dan? Ga met elkaar in gesprek!
Organiseer een vakantievergadering met je gezin of met je vakantievrienden en spreek uit wat je graag wilt. Laat iedereen zijn of haar ideale vakantie opschrijven en kijk samen naar jullie overeenkomsten en naar de verschillen. Wie heeft wat nodig om zich na de vakantie weer uitgerust te voelen? Kijk eerst naar de overeenkomsten, want die zijn het makkelijkst om beslissingen over te nemen. Als je al consensus hebt met elkaar over ‘blijven we thuis of gaan we weg?’ en ‘als we weggaan, waar gaan we dan naartoe?’ en ‘wordt het een camping, huisje of hotel?’, dan ben je al een heel eind! Ga vervolgens in gesprek over de verschillen en vooral: hoe kunnen we die overbruggen. Doen we de ene dag iets wat de één leuk vindt en de andere dag waar de ander blij van wordt (zonder chagrijnigheid!)? Of zeggen we gewoon: om de dag plannen we een ‘alleen-dagje’, waarop iedereen mag doen wat hij of zij wil.

Wat vinden je vakantiegenoten leuk om te doen? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Hoe gaan jullie de verschillen overbruggen?

3. Ga uitgerust weg
Als je moe met vakantie gaat, dan is de kans groot dat je sneller geïrriteerd en chagrijnig reageert op elkaar. Dus: rond op tijd dingen af op je werk en plan het liefst een dag of twee ‘thuis opruimen en inpakken’ voordat je weggaat, zodat het niet in alle stress en hectiek tussendoor hoeft. Zorg ervoor dat er voldoende balans is in je werk, zodat je niet zó gestrest bent dat je eerst een week moet bijkomen als je vakantie hebt.
En ook nog een idee: bespreek met elkaar wie wat gaat doen/regelt/organiseert, zodat je geen verkeerde verwachtingen hebt ten opzichte van je vakantiegenoten en je dus ook niet boos hoeft te worden op elkaar…

Hoe kun jij ervoor zorgen dat je voldoende uitgerust bent, zodat je ontspannen met vakantie kunt gaan?

Fijne vakantie!

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons