Wat te doen na je eindexamen?

Ga er een jaar tussenuit!

Vorige week schreef ik hoe je als ouders je kind goed kan begeleiden om de juiste studie te kiezen. Maar wat als je kind helemaal niet weet wat hij of zij wil of gewoon nog geen zin heeft om te studeren? Regel een tussenjaar! Dan kan zoon- of dochterlief nog een jaartje extra nadenken over wat hij of zij met zijn of haar leven wil.

Drie opties van wat je kind zoal zou kunnen doen in een tussenjaar:

1. Werken
Beetje saai misschien, maar wel een goede optie. Zeker als je kind niet weet of hij of zij wel wil gaan studeren, kan het goed zijn om – met alleen een middelbaar onderwijs papiertje op zak – te gaan werken. Ze zullen onderaan moeten beginnen, wat wellicht toch kriebels geeft om alsnog te willen studeren. Nee, niet voor ieder kind is het goed om verder te studeren. Er zijn er genoeg die het gewoon heerlijk vinden om te werken en dat is ook prima. Maar als je kind meer kan, dan is het mooi wanneer hij of zij verder gaat met het ontwikkelen van talenten, op welke manier dan ook.
Een jaar lang werken kan zicht geven op een mogelijke arbeidsmarktpositie die je kind zou willen verkennen. Zou hij of zij écht deze richting willen kiezen of bevalt het werk in die sector toch minder goed dan gedacht?
En natuurlijk: je kind kan (leren) sparen, zodat hij of zij straks zelf aan de studie kan bijdragen of het zelfs helemaal kan bekostigen wanneer er weinig financiële middelen zijn thuis. Een valkuil hierbij is alleen wel dat je kind gewend kan raken aan het geld verdienen, waardoor hij of zij misschien na een jaar niet meer zo gemotiveerd is om alsnog te gaan studeren.

2. Studeren in het buitenland
Er zijn kinderen die nogal avontuurlijk zijn ingesteld. Ze hebben uitdagingen nodig, nieuwe belevenissen en ja, vooral avontuur. Mijn zusje bijvoorbeeld, ging op haar negentiende, vlak na haar eindexamen een aantal weken – alleen! – naar Mexico. Na een paar weken belde ze mijn ouders op en zei: ‘Mam, pap, ik heb een leuke studie gevonden en een kamer, dus ik blijf een jaar hier!’ Zo… ga daar maar aanstaan als ouders! Maar ik kan niet anders zeggen dan dat mijn ouders daar knap op hebben gereageerd. Ze begrepen hoe belangrijk het voor mijn zusje was om dit te doen en lieten haar dan ook haar gang gaan.
Studeren in het buitenland of het meedoen aan een uitwisseling geeft je kind een idee van hoe studeren is, zonder dat hij of zij er meteen vier of vijf jaar aan vast zit. In dat jaar kan je kind rustig een aantal vakken proberen en kijken wat hij of zij echt leuk vindt om te doen.

3. Reizen
Er zijn mensen die bewust gaan reizen ná hun studie, voordat ze aan het werk gaan. Maar als je kind niet weet wat hij of zij wil gaan studeren, dan is reizen vóórdat hij of zij gaat studeren ook een prima optie! Een nieuw land, een andere cultuur en nieuwe mensen leren kennen is goed voor de mens. Het zogenaamde: verandering van spijs doet eten. Het geeft nieuwe creativiteit en inspiratie. Het leert je om respectvol om te gaan met anderen. En het leert je om buiten je eigen koker te kijken en te gaan denken. Natuurlijk kan dat ook enigszins als je met vakantie gaat, maar het echt léven in een andere cultuur zal je persoonlijk meer ontwikkelen, dan een gewone vakantie. Je kind zou kunnen gaan reizen met een bepaalde organisatie, maar er zijn ook genoeg jongeren die gewoon hun rugzak om hun schouders hangen en hun eigen reis uitstippelen. Je kunt hen als ouder begeleiden in het goed voorbereiden van een reis en het nadenken over de bestemming, zodat ze zo veilig mogelijk op reis gaan. Ja, ja, dit wordt weer een lesje in biddend loslaten!

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons