Verontrustende stijging antisemitisme in Groot-Brittannië

Aantal antisemitische incidenten stijgt in twee jaar tijd met 44 procent

in Christelijk Nieuws

Uit onderzoek van Campaign Against Antisemitism (CAA) blijkt dat antisemitisme in Groot-Brittannië in 2016 tot recordhoogtes is gestegen. Volgens CAA heeft de Britse politie de Joodse gemeenschap “verraden”. Dat meldt het CIDI vandaag in een persbericht.

Ten opzichte van 2014 is in 2016 het aantal antisemitische incidenten met 44 procent gestegen. Gedurende het hele jaar zouden er 1.078 antisemitische incidenten plaatsgevonden hebben. CAA baseert haar cijfers op rapporten van de politie. Volgens een andere antisemitismewaakhond, de Community Security Trust, waren er in 2016 zelfs 1.309 antisemitische incidenten te tellen.

Gefaald
Volgens voorzitter van de CAA Gideon Falter, heeft zowel de politie als het Openbaar Ministerie gefaald om Joden te beschermen. Dit beschouwt Falter als “verraad”. Groot-Brittannië heeft weliswaar de politieke wil en de wetten om antisemitisme te bestrijden, maar de verantwoordelijke uitvoerders falen om het snel groeiende racisme tegen Joden aan te pakken, aldus de CAA-voorzitter.

'Politie is toegewijd'
Het Openbaar Ministerie zegt zich niet in de cijfers te herkennen. Volgens het Britse OM worden racistische misdaden uiterst serieus genomen. Zo zouden er vorig jaar meer dan 15.000 racistische misdaden vervolgd zijn, aldus een OM-woordvoerder. Hoofdcommissaris Dave Stringer reageerde dat de politie toegewijd is aan het aanpakken van racistische misdaden, in welke vorm dan ook. 

Haatmisdaden
Het CAA zelf stelt dat slechts 1,4 % van de antisemitische incidenten (oftewel vijftien) daadwerkelijk vervolgd is. De haatmisdaden die door het OM en de politie worden genoemd, bevatten alle vormen van racisme. Naar aanleiding van de reactie van het OM concludeert het CAA dat andere vormen van racisme dus wel worden aangepakt, maar antisemitisme niet.

Bron: CIDI
Beeld: Flickr

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons