Je kunt zeggen wat je wilt, maar aan de supporters van Oranje heeft het niet gelegen. Op de meest creatieve manier lieten zij zien dat ze achter hun voetballers staan: als twaalfde man.

Elk mens heeft op zijn tijd aanmoediging nodig. Ze is als warmte dat ijs doet smelten. Marathonlopers krijgen er aan het eind van hun race extra kracht door, zodat ze de finish halen. Schaatsers kunnen opeens versnellen, omdat ze aangemoedigd worden. Kortom, de ware supporter is een aanwinst voor hem of haar die sport beoefent of bemoediging kan gebruiken bij andere zaken.

Toch zijn er ook foute supporters. Ik bedoel geen hooligans, maar bijvoorbeeld ouders die aanmoedigingen geven omdat ze er zélf baat bij hebben. Is het u wel eens opgevallen hoe fanatiek sommige ouders hun kinderen aanmoedigen? Bij een sportwedstrijd bijvoorbeeld kan de support variëren van ‘zet hem op’ tot ‘leg hem neer!’ En naarmate de spanning stijgt, wordt het taalgebruik grover en het volume sterker.

Tijdens een voetbalwedstrijd van een van onze kinderen stond ik langs de lijn. Het viel mij op dat een vader van de tegenpartij met de nodige stemverheffing zijn clubje, maar vooral zijn zoon stond aan te moedigen. Die was keeper en op gegeven moment liet hij een bal door. Daar baalde de vader van. Hij riep tegen zijn zoon: ‘Stommerd, had dan uitgelopen!’ Dit voorval herhaalde zich in de tweede helft. Na de verloren wedstrijd liep de jongen huilend naar de kleedkamer en riep iets tegen zijn vader wat ik maar beter niet kan herhalen.

Ik was zeer verontwaardigd en had de behoefte om naar die vader toe te lopen om te zeggen wat voor een waardeloze vent hij was. Maar dat was vast niet in goede aarde gevallen. De prestatie van het kind moest blijkbaar iets toevoegen aan de waarde van deze ouder. Maar je kind daarvoor gebruiken, is toch óók misbruik?

Bert Reinds

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons