Stef Bos zingt nostalgische titelsong voor nieuw EO-programma

Binnenkort op tv: Toen was geloof heel gewoon

In de vijfdelige docuserie 'Toen was geloof heel gewoon' neemt EO-presentator Andries Knevel je mee naar de jaren '60: de tijd van de Koude Oorlog, de intrede van de kleurentelevisie en de eerste maanlanding. Maar het is ook de tijd dat geloof nog heel gewoon was. Een meerderheid bezocht een kerk; nu is dat nog een kwart van de Nederlanders. Is God verdwenen uit Nederland? Of geven we op andere manieren handen en voeten aan ons geloof?

Toen was geloof heel gewoon is gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de EO. Wat hebben we de afgelopen vijftig jaar verloren en wat koesteren we nog? Het programma neemt je mee op een trip dwars door Nederland, langs biblebelt en grachtengordel. In zijn zoektocht naar de waarde van het geloof toen en nu, spreekt Andries Knevel met bekende en onbekende Nederlanders en brengt hij een bezoek aan diverse oud-EO’ers.

Bijzondere ontmoetingen
In de eerste aflevering van Toen was geloof heel gewoon gaat de EO-coryfee onder andere in gesprek met Freek de Jonge. Hoe kijkt hij, als zoon van een dominee, naar de ontwikkeling van het geloof in Nederland? “Verder heb ik een bijzondere ontmoeting met Lida Ritzer”, zegt de presentator. “Al veertig jaar lang bezoekt zij de Jakobuskerk in Utrecht waar ze is getrouwd en haar kinderen zijn gedoopt. Nu sluit de kerk noodgedwongen haar deuren.” Ook gaat Knevel in gesprek met zijn eigen dochter Marije. Hoe ging het vroeger bij hen thuis?

Toen was geloof heel gewoon is te zien vanaf zaterdag 19 juli om 19.45 uur op NPO2.

Fotografie: Willem-Jan de Bruin
Video: Benjamin de Zoete
Muziek: Stef Bos

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons