Rechtbank in Iran werkt mee aan geloofsvervolging

Onterecht veroordeelde christen gaat in hongerstaking

in Christelijk Nieuws

Amin Afshar Naderi is een gelovige christen die in Iran tot 15 jaar gevangenisstraf is veroordeeld. In een brief aan rechtbank reageert hij op het onrecht dat de rechtbank hem heeft aangedaan en maakt hij zijn hongerstaking bekend.

Sinds augustus 2016 zit Amin Afshar Naderi gevangen in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij werd tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij de nationale veiligheid in gevaar zou hebben gebracht. Hij leidt huiskerken en zou het christendom promoten. In een brief aan de rechtbank beschrijft hij hoe de rechterlijke macht hem onheus heeft behandeld. Tijdens de ondervragingen werd door de rechters grove taal gebruikt. Ook hadden zij er plezier in om zijn geloof en overtuigingen belachelijk te maken. De rechtbank stelde een valse verklaring op dat Amin juist hun geloof belachelijk maakte. Zij zorgden ervoor dat medegevangenen deze verklaring bevestigden.

Verweer
Op de vijfde dag van zijn hongerstaking schreef Amin: “Wat heb ik tegen u en ons land gedaan waardoor u mij zo haat? Ik heb geleerd om niet in beledigende taal te spreken, maar wat hebt u geleerd? Sinds een jaar duld ik alle beledigingen van mijn medegevangenen, gevangenisbewakers en van jullie allemaal, terwijl ik niets misdaan heb en mij mijn basisbehoeften ontzegd zijn. Ik heb altijd voor u gebeden om eerlijk en rechtvaardig te zijn. Ik heb van de Bijbel geleerd om mijn vijanden lief te hebben en om te bidden voor wie mij haten.”

Weggestopt
Op 5 juli 2017 zijn 50 ambassadeurs uit verschillende landen naar Iran gereisd om de rechtsgang in dat land te inspecteren. Ook bezochten zij de Evin gevangenis. Amin Afshar Naderi schrijft dat hij samen met andere gevangenen voor deze delegatie verborgen werd, waardoor contact tussen de delegatie en die groep gevangenen voorkomen werd.

Overgave
Amin schrijft verder dat hij besloten heeft zich over te geven aan de wrede beslissingen van de rechterlijke macht en dat hij zijn leven door zijn hongerstaking langzaam wil beëindigen. “Ik beloof u dat u geen financieel verlies hoeft te lijden. Ik weiger zelfs om medicijnen te gebruiken. Ik hoop dat u zich wat beter zult voelen door mijn langzame lijden en dood te zien.”

Open Doors doet een oproep om voor Amin Afshar Naderi te bidden.

Bron: Mohabatnews / Open Doors
Beeld: Iran Human Rights Monitor

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons