Paus Franciscus verslaat zijn miljoenen op Instagram

@Franciscus derde meest gevolgde wereldleider

Op Instagram is paus Franciscus – die ooit opmerkte dat hij niet eens wist hoe een computer werkt – de vier miljoen volgers gepasseerd. Zijn account is sinds het voorjaar van 2016 actief op het sociale mediaplatform. Het eerste bericht van @Franciscus publiceerde hij op zaterdagochtend 19 maart 2016, in negen talen. Het leverde hem prompt 327.000 likes op. Dat record heeft hij nog niet kunnen verbreken.

Volgens Kerknet is paus Franciscus de derde meest gevolgde wereldleider op Instagram: alleen premier Narendra Modi van India (8,5 miljoen) en de Amerikaanse president Donald Trump (7,1 miljoen) hebben meer volgers. Ter gelegenheid van het behalen van deze mijlpaal heeft de website Rome Reports een speciaal overzicht gelanceerd met de meest opvallende foto’s en video’s.

Een ruimer publiek
De officiële lancering van @franciscus vond plaats na een ontmoeting met Kevin Systrom, topman en oprichter van Instagram. Die wist de paus er persoonlijk te overtuigen dat hij via zijn medium een ruimer publiek kon bereiken. Systrom wees de kerkleider op het feit dat beeld de kracht heeft om en mensen uit verschillende culturen en taalgroepen te verbinden.

‘Bid voor mij’
Op zijn eerste Instagram-post zie je Franciscus geknield bidden. In negen verschillende talen staat er “Bid voor mij” onder te lezen. Binnen een uur had de paus al 132.000 volgers op Intstagram. Het beeld haalde uiteindelijk 327.000 likes op de foto-app. Op Twitter is hij overigens al veel langer actief (@Pontifex), namelijk sinds 2012.
In het verleden waren er enkele nep-pausen actief op Instagram, die wilden meeliften op de populariteit van de huidige paus. Op zijn officiële account zie je hem vooral in actie: op bezoek bij zieken en armen, op reis, selfies makend met groepen volgers, of in geanimeerd gesprek met kinderen.

Tekst: Gert-Jan Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons