Op vakantie met weinig geld

Ideeën voor mensen die leuke dingen willen doen

Veel mensen uit jouw omgeving gaan op vakantie. De een naar nog exotischer oorden dan de ander… en jij? Jij hebt weinig geld en wilt eigenlijk ook wel graag met vakantie. Kan dat?

Een man hoorde verschillende verhalen van mensen uit zijn huiskring aan, die over hun vakantiebestemming vertelden. Toen ze aan hem vroegen waar hij deze zomer naartoe zou gaan, antwoordde hij heel blij: ‘Ik ga naar Hintergarten!’ (Wat ‘achtertuin’ betekent in het Duits). Geweldig toch?

Als jij niet in je achtertuin wilt zitten, hoe kun je dan met weinig geld tóch vakantie vieren?

1. Ga mee met een zomerkamp of zomerproject

Houd je van kinderen of jongeren? Er worden heel wat (christelijke) kampen georganiseerd voor de jeugd in de zomer (kijk bijvoorbeeld op camps4kids.nl, onvergetelijk.nl of yoy.nl). Uiteraard hebben ze bij deze kampen leiding nodig! Het is wat aan de late kant om te kijken of je nog met een kamp mee zou kunnen gaan, maar misschien is de organisatie juist wel heel blij als er nog iemand extra mee wil gaan. En het voordeel van leiding zijn, is dat je vaak gratis of voor maar een klein bedrag mee kunt op zo’n kamp. Er zijn allerlei soorten kampen, dus je kunt kijken welke bij jou past: ponyrijden, surfen, avontuur, koken, muziek, dans, evangelisatie, strand…

Je kunt er ook voor kiezen met een zomerproject mee te doen. Verschillende organisaties stellen hun ‘huis’ open voor mensen die hen in de zomer willen komen helpen. Op die manier ben je in een andere omgeving en kun je ook iets bijdragen aan een mooi project.

2. Ga ‘couchsurfen’

Vind je het leuk om op avontuur te gaan en om nieuwe mensen en culturen te leren kennen? Ga dan couchsurfen. Couch betekent ‘bank’, en hoewel je lang niet overal op de bank hoeft te slapen, houdt het in dat je bij iemand (gratis!) te gast bent. Je kunt op je reis andere mensen ontmoeten die ook couchsurfen. Kijk op couchsurfing.org voor meer informatie.

Natuurlijk kun je ook een eigen couchsurfdatabase opstarten: welke vrienden of familie heb je die tijdens jouw vakantie thuis zijn en het leuk vinden als je langskomt? Bel ze op en vraag of het gelegen komt als je één of twee nachten komt logeren. Maak vervolgens een mooie route door Nederland (of daarbuiten als je mensen in het buitenland kent) en ga lekker fietsen of met de trein van vriend naar vriend. Het is gezellig, jij hebt vakantie én je hebt meteen al die leuke mensen weer een keer gezien.

3. Ruil met iemand van huis

Wat je ook kunt doen, is je woning ruilen met iemand anders. Dat kun je doen via een website (bijvoorbeeld huizenruil.com, diskoffer.nl of holidaylink.com), maar natuurlijk ook met vrienden, familie of kennissen die elders wonen. Al is het maar 15 kilometer rijden of fietsen, het feit dat je in een andere omgeving bent en even een heel ander programma draait dan normaal, geeft je nieuwe energie en creativiteit.

Wat wij zelf ook een aantal keer gedaan hebben, is dat we als gezin bij vrienden op hun huis (en katten en planten) gepast hebben, terwijl zij zelf met vakantie waren. Zij vakantie, wij vakantie, iedereen gelukkig!

Beeld: Flickr

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons