Op maat, maar welke?

in Geloven

Omdat onze zoon ging trouwen, mocht hij een pak uitzoeken en de rekening aan ons geven. De kleermaker had er een prachtig pak van gemaakt, helemaal op maat!

Je kunt alles op maat krijgen. Weloverwogen wordt er gekozen wat helemaal bij je leven past. Dit leven-op-maat vind ik ook terug in de opvoeding. Er wordt éérst gepland en daarna op maat opgevoed. Een gesprek tussen twee ouders in de dop kan dan als volgt gaan: “Wanneer lijkt het jou goed om een kindje te plannen?” “Nou, laten we eerst zorgen dat we wat meer basiszekerheid hebben. En laten we dan wel stoppen bij twee kinderen, want we moeten ons kunnen blijven ontplooien!”

Nu is opvoeden op maat oké, maar wat is die maat dan? De maat van het met vallen en opstaan volwassen worden óf de maat van een pijnloze opvoeding? In het laatste geval moet een kind vooral niet het idee krijgen dat papa en mama tekort schieten en worden alle problemen voor een kind opgelost. Tegenslag, pijn en teleurstelling worden angstvallig buitenshuis gehouden, want het kind zou eens verdrietig of boos worden op vader of moeder! Maar uit onderzoek en uit de praktijk blijkt juist dat die opvoedingsstijl meer aan kinderen kapot maakt dan je denkt. Kinderen worden zo niet weerbaar gemaakt, maar juist sociaal invalide in een kinderwereld die niet zoetsappig is!

Advies: los niet elke keer de problemen van je kind op. Laat hem of haar bijvoorbeeld gewoon naar huis fietsen als het regent. Leer je kind banden plakken, de tafel afruimen, het speelgoed opruimen, een boodschap doen en even op zijn kleine broertje passen. Leer hem of haar ook om ‘nee’ te zeggen tegen vriendjes en stimuleer ze iets te kiezen wat bij hen past, ook al is het niet ‘in’, en bemoedig ze in hun keuze. Op die manier leren ze rechtop te staan!

Bert Reinds

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons