Onthaastingslessen uit Afrika

Blog van Mirjam van der Vegt

in Christelijk Nieuws

Wij hebben horloges, zij hebben de tijd. Stiltetrainer Mirjam van der Vegt trok afgelopen maand met veertien voorgangers door Oeganda om projecten van TEAR te bezoeken en deelt wat slow time…

Samen uren vreugde beleven

Zomaar een dorp in Afrika; een paar hutten bij elkaar, een simpele latrine ergens achter in het veld en zeker drie kilometer lopen tot het dichtstbijzijnde waterpunt. Je zou denken dat het niet veel armer kan. Dan wordt bus met het westerse reisgezelschap opeens omringd met dansende en zingende mensen. Het warme welkom gaat de hele dag door: dit is community in Afrika. En meteen een van de eerste onthaastingslessen die ik meenam naar huis. Wanneer nemen wij vol vreugde uren de tijd met elkaar? 

Vijf broden en twee vissen – niet minder, niet meer

Ook in Afrika geldt: wil je eten, dan moet er gewerkt worden. Het Umoja programma van Tear helpt kerken en communities op zoek te gaan naar hun eigen bronnen, hun resources. Je wacht niet tot een hulpkonvooi met goederen langskomt, je gaat aan de slag met je eigen bezit. Net zoals de jongen uit de Bijbel zijn vijf broden en twee vissen aan Jezus gaf, zo geef ook jij wat je hebt. Dat betekent dat je resources niet ongebruikt laat. Die les kun je ook omdraaien: in hoeverre put jij je bronnen uit en wil je meer geven dan je vijf broden en twee vissen? Under-use of over-use; je mag op zoek naar de good use van wat je is gegeven. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons