Moslims reiken ondergedoken gezin Asia Bibi de hand

Familie ter dood veroordeelde Pakistaanse christin ontvangt riksja

De man en kinderen van Asia Bibi, een Pakistaanse christin die al acht jaar in de cel zit op beschuldiging van godslastering, hebben een door moslims gedoneerde riksja gekregen. Omdat ze met grote regelmaat doodsbedreigingen ontvangen, verblijven Asia’s gezinsleden op wisselende plekken. Deze riksja geeft hun meer bewegingsvrijheid, en is daarmee een zeer welkom cadeau.

De dochter van de begin 2011 vermoorde gouverneur van Punjab, Salman Taseer, heeft samen met haar eigen dochter via fundraising de aanschaf kunnen bekostigen met giften van Pakistaanse moslims uit binnen- en buitenland. Salman Taseer was een uitgesproken criticaster van de Pakistaanse blasfemiewet, die hij “een zwarte wet” noemde. Zijn 26-jarige moordenaar, lijfwacht Mumtaz Qadri, heeft bekend. “Salman Taseer is een godslasteraar, en dit is de straf voor godslasteraars,” zou Qadri hebben gezegd.

Halsmisdaad
Asia Bibi (52) werd in 2009 opgepakt en een jaar later door een lagere rechtbank ter dood veroordeeld op beschuldiging van blasfemie. Zij riskeert de doodstraf door ophanging vanwege het vermeende beledigen van de profeet Mohammed – een halsmisdaad in Pakistan. Het hoger beroep dat ze heeft aangetekend, is inmiddels al diverse keren uitgesteld.

Woordenwisseling
Asia Bibi (ook wel bekend als Aasiya Noreen) had in 2009 een woordenwisseling met enkele moslimvrouwen uit haar dorp, die weigerden een glas water van haar aan te nemen. In hun ogen was dat water onrein, omdat een christen het had aangeraakt. Asia Bibi verdedigde daarop het christelijke geloof. “Ik geloof in mijn religie en in Jezus Christus, Die voor de zonden van de mensheid aan het kruis stierf,” zei ze naar verluidt. “Wat deed jullie profeet Mohammed ooit om de mensheid te redden?”

Blasfemiewet
Vervolgens werd zij ter dood veroordeeld op grond van de beruchte Pakistaanse blasfemiewet, die tot de strengste ter wereld behoort. Asia is getrouwd met Ashiq Masih. Samen hebben ze vijf kinderen.
Asia’s rechtszaak sleept zich al jarenlang voort en trekt wereldwijde belangstelling, onder andere van mensenrechtenorganisaties. Het Twitter-account @FreeAsiaBiBi vraagt regelmatig aandacht voor haar lot.
In het Europees Parlement heeft Peter van Dalen (CU-SGP) onlangs opnieuw aandacht gevraagd voor Asia Bibi, binnen het bredere kader van blasfemiewetgeving in onder andere Pakistan.

Petitie
Op www.redasiabibi.nl kan de petitie ‘Red Asia Bibi van de doodstraf’ worden getekend, wat inmiddels 44.920 mensen hebben gedaan. Deze site meldt dat Asia in de gevangenis slecht behandeld en zelfs mishandeld zou worden. “Asia kan alleen nog vrijgesproken worden door het Pakistaanse Hooggerechtshof. Ondanks de blasfemiewetten, die de dood als enige straf voor godslastering voorschrijven, is in Pakistan nog nooit iemand geëxecuteerd voor dit ‘vergrijp’. De druk op de rechtbank door extremistische moslims is echter erg hoog en maakt het voor rechters moeilijk om eerlijk recht te spreken.”

Tekst: Gert-Jan Schaap
Beeld: via @FreeAsiaBiBi

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons