Kerkleiders Jeruzalem bezorgd door onrust op Tempelberg

'Spanningen in huidige religieuze klimaat'

in Christelijk Nieuws

De hoofden van de verschillende kerken van Jeruzalem hebben hun “ernstige bezorgdheid” geuit over de gewelddadigheden die zich hebben voorgedaan op de Tempelberg. “Wij treuren om het verlies van menselijk leven en veroordelen ten sterkte elke vorm van geweld”, aldus de patriarchen, aartsbisschoppen en bisschoppen in een gezamenlijk communiqué.

Op de Tempelberg, die de kerkleiders aanduiden met zijn islamitische naam Haram al-Sharif, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker zestien gewonden gevallen, veertien Palestijnen en twee Israëlische politiemensen. Oorzaak van de onrust zijn de verscherpte veiligheidscontroles voor moslims. Die stelde Israël in na een aanslag vrijdag. De moslimautoriteiten riepen Palestijnse geloofsgenoten op te weigeren door de detectiepoortjes te gaan.

Volgens een woordvoerder van de politie werden de agenten bekogeld met stenen en Molotovcocktails. Eén van de Palestijnen raakte zwaar gewond toen hij werd geraakt door rubberen kogels.
In de nacht van maandag op dinsdag vielen zeker vijftig gewonden door rellen op de berg. Vrijdag brachten drie Palestijnen bij één van de ingangen twee Israëliërs om het leven. De drie werden daarna doodgeschoten.

De kerkleiders vrezen voor de Status Quo van de Tempelberg, waar zich de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel bevinden. Volgens de betreffende status quo dienen alle moslims vrije toegang te hebben tot de beide heiligdommen en is het voor joden niet toegestaan op het Tempelplein te bidden.

“Elke bedreiging van de continuïteit en de integriteit van de status quo kan gemakkelijk ernstige en onvoorspelbare gevolgen hebben, welke zeer ongewenst zijn gezien de spanningen in het huidige religieuze klimaat”, aldus de kerkleiders.

Bron: KRO.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons