Iraanse overheid doodsbang voor kerkgroei

Recordaantal christenen gearresteerd

in Christelijk Nieuws

De Iraanse overheid is van plan om de groei van de kerk nog drastischer aan te pakken en veroordeelt christenen tot straffen van meer dan tien jaar cel. Deze maand werden al twaalf christenen langdurig vastgezet.

In 2016 werd een recordaantal van 193 christenen gearresteerd. Momenteel zitten meer dan honderd christenen gevangen om hun geloof en hun getuigenis van het evangelie. Op 6 juli 2017 werden weer vier christenen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Yasser Mossayebzadeh, Saheb Fadaie, Mohammad Reza Omidi en Youcef Nadarkhani werden gestraft met tien jaar cel. Nadarkhani zat eerder drie jaar vast. Hij en Omidi kregen naast tien jaar cel ook nog twee jaar verbanning naar het zuiden van het land.

Eerder hadden Mossayebzadeh, Fadaie en Omidi tachtig zweepslagen gekregen vanwege wijngebruik tijdens een avondmaalsviering. Ex-moslims worden nog steeds als moslims beschouwd en alcoholgebruik is verboden voor moslims in Iran. Deze vier christenen werden in mei 2016 in Rasht in het noorden van het land gearresteerd.

Alle vier werden schuldig bevonden aan ‘acties tegen de nationale veiligheid’. Ook werd hen ten laste gelegd dat ze ‘huiskerken en zionistisch christendom stimuleerden’. Hun advocaten hebben tot 26 juli om in hoger beroep te gaan.

Op 5 juli werd bekend dat vier christenen hoge straffen kregen. Kaviyan Fallah-Mohammadi, Hadi Asgari en hun pastor Bet-Tamraz kregen tien jaar. Moslimbekeerling Amin Afshar-Naderi kreeg ook tien jaar, maar er werd vijf jaar aan toegevoegd wegens godslastering. Een brief van Naderi werd eerder deze week door Open Doors gepubliceerd.

Op 6 juli kwam naar buiten dat een Iraniër en drie Azerbeidzjaanse christenen straffen kregen voor ‘missionair werk en acties tegen de nationale veiligheid’. Eldar Gurbanov, Yusif Farhadov en Bahram Nasibov  uit Azerbeidzjan en Naser Navard Gol-Tapeh, een Iraanse moslimbekeerling, kregen tien jaar cel. Als de drie Azerbeidzjanen weer in Iran komen dan worden ze meteen gevangen gezet.

De hoge straffen lijken een nieuw middel van de overheid om de groei van de kerk in te dammen. De kerk in Iran is in een paar jaar tijd gegroeid van 250.000 naar ruim 800.000 christenen. Van hen is 90 procent moslimbekeerling.

Bron: Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons