Helft Nederlanders is kerkelijk

Gereformeerden zijn de trouwste kerkgangers

in Christelijk Nieuws

In 2015 behoorde de helft van de Nederlandse volwassenen naar eigen zeggen tot een kerkelijke gezindte, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Iets minder dan een kwart van de Nederlandse kerkgangers is katholiek, 16 procent protestants.

Van de protestanten geeft 7 procent aan hervormd te zijn. Respectievelijk 3 en 6 procent rekent zich tot de gereformeerde kerk of de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland zijn met 11 tot 14 procent van de bevolking de provincies met de meeste hervormden. De inwoners van Friesland behoren vaak tot de PKN.

Gereformeerden zijn de trouwste kerkgangers. Volgens landelijke CBS-cijfers gaan twee op de drie minstens een keer per maand naar de kerk. Meer dan de helft doet dat minstens een keer per week. Van de PKN’ers gaat 56 procent regelmatig naar een dienst.

Bij de volkstelling van 1849 meldde vrijwel iedereen tot een kerkgenootschap te behoren. Nederland was 100 procent religieus. In 1879 waren er de eerste tekenen van ontkerkelijking in Friesland en Groningen. Vanaf 1999 neemt de kerkelijkheid in vrijwel alle provincies af.

De gemeenteraad van het Zeeuwse dorp Yerseke velt dinsdagavond een oordeel over de bouw van een gigantische gereformeerde kerk. Het gebedshuis moet plaats gaan bieden aan tweeduizend gelovigen. Wat oppervlakte betreft wordt het de grootste kerk van het land. De komst van de kerk is onder meer omstreden omdat die midden in een natuurgebied komt.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons