"Door MH17 werd alles anders"

Krijgsmachtpredikante Charissa raakte betrokken bij nasleep MH17-ramp

in Mediatips

Op 17 juli is het drie jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte in Oekraïne. Krijgsmachtpredikante Charissa Meeuwenoord – zaterdagavond te gast in Onderweg bij Elsbeth Gruteke – raakte op een bijzondere manier betrokken bij de nasleep van de ramp.

Toen vlucht MH17 op weg naar Maleisië met een raket werd neergehaald, werkte ds. Charissa Meeuwenoord op de Korporaal Van Oudheusdenkazerne. Een lange stoet rouwauto’s bracht de stoffelijke overschotten van de vliegbasis Eindhoven naar deze kazerne. “Normaal gesproken is het een medische opleidingsplaats voor militairen, maar opeens was alles anders,” vertelt Charissa. “Ik zag een hele stoet lijkwagens onze kazerne oprijden. Bij de poort verschenen huilende mensen, die bloemen en knuffels neerlegden. En ik was ineens ook geestelijk verzorger voor de mensen die betrokken waren bij de identificatie van de MH17-slachtoffers.” 

"Ik mag iets laten zien van de grote 'Ik ben'"

Plek tussen de bewakers
“Toen de eerste rouwauto’s aankwamen, was niet duidelijk waar ik moest gaan staan,” vertelt Charissa, die bovendien nog niet zo lang bij Defensie werkte. “Ik besloot maar om tussen de bewakers in samen met hen in de houding te gaan staan. Later stuurde een van hen me een berichtje: ‘Wat fijn dat je er was! We wisten dat we op je terug konden vallen.’ Het had hem kracht gegeven dat ik aan hun zijde stond. Toen ik merkte dat het zo veel betekend had, nam ik me voor dat voortaan altijd een geestelijk verzorger bij dit ritueel aanwezig zou zijn.”

Nuldelijns zorg
“Deze gebeurtenis was voor mij een bevestiging, alsof God me een knipoog gaf en zei: ‘Je bent hier niet voor niets. Neem je plek maar in. Het wordt gezien en het is van belang dat je Mij vertegenwoordigt.’ In elk geval mag ik op deze manier iets laten zien van de grote ‘Ik ben’.”

Onze zorg is ‘nuldelijns’, legt Charissa uit. “We maken deel uit van zowel de hoogtepunten, de dieptepunten als het “gewone” leven van de militairen.’ We trekken met hen op en zonder doorverwijzing zijn ze ook bij ons welkom.”

Willem
Zo kon Charissa er zijn voor Willem, een militair op haar kazerne, die het nieuws kreeg dat zijn tweelingbroer, schoonzus en nichtje aan boord van het neergehaalde vliegtuig waren. “Toen ik hem vroeg waarom hij wilde dat ik de afscheidsbijeenkomst voor hen zou leiden, zei hij: ‘Omdat ik al wist wat ik aan je had.’ Dit vertrouwen is voor de krijgsmachtpredikante een bevestiging van haar keuze om bij Defensie te werken. “Hier weten we nooit wat de dag van morgen brengt, wel dat we er dan samen voor mogen staan!”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons