Bomvol! is het thema van het komende WervelWeekend. Maar ‘bomvol’ is ook een woord dat gelegenheid geeft om er eens flink op door te bomen. Twee pagina’s bomvol ‘bomvol’.

Je bent welkom op het komende WervelWeekend bomvol tieners die hun geloof met je willen delen.
Volgens Jirska Bronder die het geheel leidt en een workshop geeft, mis je heel wat als je niet komt: “Dan weet je niet dat je een positieve ‘bom’ kunt zijn voor je omgeving! Het uitgangspunt van het weekend is Col. 1:19 waar staat dat Jezus vol was van God. Als Jezus in jou woont, dan woont dus ook God in jou. Dat heeft explosieve gevolgen voor je relaties; je relatie met God, met jezelf en met andere mensen. Je leert vertrouwelijk met God om te gaan. Je leert jezelf te aanvaarden zoals je bent, waardoor je gevoel van eigenwaarde zal stijgen. Het contact met je vrienden en familie zal worden verdiept.”

Er is dus alle reden om naar het WervelWeekend te komen en nieuwe dingen over God en over jezelf te leren. Bovendien zul je absoluut vrienden te maken en bomvol inspiratie thuiskomen!

WervelWeekend

Wanneer:
22-24 september 2006
Waar:
op het terrein van Stayokay in Elst, Veenendaalsestraatweg 65
Leeftijd: 12-16 jaar
Thema: Jouw leven bomvol
Sprekers:
Willem de Vink, Tiemen Westerduin, Jaroah Haumahu en Arnaud Jochem
Programma:

  • bijbelstudies
  • aanbidding
  • gezelligheid en ontspanning

Prijs: € 82,-

Drukke melkweg?

Het sterrenstelsel op de foto hieronder heet Andromeda en is onze naaste buurman. Ons eigen stelsel heet Melkwegstelsel en lijkt er sterk op. Zo’n discus, dik in het midden en dun aan de rand, zit bomvol sterren, zo’n 200.000.000.000. Tweehonderd miljard. Nou ja, plus of min een miljoentje of wat.
Dat lijkt overvol maar dat is het niet. Het is eigenlijk erg leeg. De dichtstbijzijnde ster staat vier lichtjaren van ons vandaan. Dat is zo ver dat een raket met een snelheid van 100.000 kilometer per uur er 40.000 jaar over doet om die ster te bereiken. Dus zo vol zit zo’n sterrenschijf nu ook weer niet.

Bomvolle metro

De Brusselse metro is zo vol dat je erin kunt blijven staan, zonder je ergens aan vast te houden.
Het weghalen van zitjes helpt niet. Een verandering van de officiële richtlijn - van zeven naar vier personen per vierkante meter - helpt ook niet. Bovendien zijn er nogal wat mankementen. Sommige treinstellen zijn al ouder dan dertig jaar.
Reizigers forceren soms de deuren om redelijk te kunnen ademen. Dat levert zo’n 2700 schadegevallen per vier maanden op, oftewel eentje per uur.

Maar ja, de Brusselse metro is gratis. Je kunt niet alles hebben.

Gevulde records

• Jezelf vullen met 53 hotdogs lijkt een vrij zinloze onderneming. Maar als je dat ook nog binnen twaalf minuten doet, kom je in het Guiness Book of Records. Een Japanner van 27 vond dat wel zinnig.
• In 2003 werd Peter Baulman verlost van een niersteen met het gewicht van een baby: zeven pond. Er is niets bekend van een postnatale depressie.
• In 1895 had een meisje van 20 de gewoonte om dwangmatig haar haren door te slikken. De chirurg verwijderde een haarbal uit haar maag waar je mee kunt voetballen. Het ding woog 2,5 kilo.

Vol in de Bijbel

In de Bijbel komt het woordje ‘vol’ wel 325 keer voor. Een greep:
• De wereld van Noach was vol onrecht (Gen. 6:11).
• Als Jozef zijn broertje Benjamin terugziet, schiet zijn gemoed vol (Gen. 43:30).
• Als farao’s dochter Mozes in het mandje ziet liggen, is ze vol medelijden (Ex. 2:6).
• Als Simson de Filistijnse tempel laat instorten, zit die vol mensen (Rich. 16:27).
• Als de ark naar Jeruzalem wordt vervoerd, danst David er vol overgave in zijn hemd omheen (2 Sam. 6:14).
• ‘Waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over’ (Matt. 12:34).
• ‘Wees goed voor elkaar en vol medeleven’ (Ef. 4:32).
• ‘Vraag vol vertrouwen, zonder enige twijfel’ (Jak. 1:6).

In de Psalmen laten de dichters veel aanduidingen volgen op het woordje ‘vol’.
• Betreffende God: Hij is vol majesteit, kracht, glorie, mededogen, gerechtigheid en erbarmen.
• Betreffende de boosdoeners: die zijn vol grootspraak, leedvermaak, verachting, kwade gedachten, list, bedrog en wraakzucht.
• Betreffende henzelf: ze zijn vol verlangen, lof, ontzag en angst.

Volle grond

De grond in Cambodja zit vol landmijnen. Er liggen er wel 5 miljoen. Het kost tientallen jaren om ze op te ruimen. De Cambodjanen moeten ermee leren leven, maar dat valt niet mee. Meer dan 25.000 mensen moeten een arm of been missen. De populaire actiefilmster Jackie Chan bezocht er een revalidatiecentrum. Hij ontmoette schoolkinderen die met grappige sketches lieten zien hoe je landmijnen kunt vermijden. Chan mocht een paar opgegraven mijnen met een detonator tot ontploffing brengen. Tot zijn verbazing en die van iedereen vlogen brokstukken aarde en mijnresten minstens 50 meter de lucht in.

‘Je kunt een positieve ‘bom’ voor je omgeving zijn’

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons