'Behandel niet ieder extreem vroeggeboren kind'

Bert Dorenbosch: 'God ziet om naar alles wat behoeftig is'

Artsen vinden dat te vroeg geboren kinderen niet meer behandeld moeten worden, meldt dagblad Trouw. Slechts 1 op de 4 van deze premature baby's zou een normale ontwikkeling door kunnen maken. Bert Dorenbos van Stichting 'Schreeuw om Leven' vindt niet behandelen geen optie.

Trouw schrijft: Artsen maken zich ‘ernstig zorgen’ om de ontwikkeling van extreem vroeggeboren kinderen op latere leeftijd. Er gaan stemmen op deze zeer vroege baby’s niet langer standaard actief te behandelen.
Nederland was lang terughoudend in vergelijking met het buitenland, maar sinds 2010 krijgen kinderen die al na 24 weken ter wereld komen, ook hier direct na geboorte de mogelijkheid van behandeling aangeboden. Onlangs bleek uit onderzoek dat slechts een op de vier van deze extreme prematuren volledig gezond is rond de tweede verjaardag. Ruim de helft overlijdt en van de overige kinderen heeft bijna de helft een neurologische- , verstandelijke- en/of fysieke beperking.

Daarom moet die behandelstrategie worden heroverwogen, zeggen oud-kinderarts en psycholoog Nynke Weisglas-Kuperus en emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Pieter Sauer in Trouw. Beiden zijn betrokken bij het onderzoek. In plaats van ‘ja, tenzij’ (de ouders het niet willen) zouden artsen moeten kiezen voor ‘nee, tenzij’ (de ouders het uitdrukkelijk willen).

Bert Dorenbosch, directeur van de Stichting Schreeuw om leven vindt dit 'een levensgevaarlijke ontwikkeling'. In het programma “Uitgelicht” (Family7) zegt hij: “Elk kind heeft recht op leven, ook al worden ze vroeg geboren met een afwijking. Juist dán moeten we ze helpen. Niemand kan van tevoren voorspellen welke levenskansen een kind heeft. Kinderen die geboren worden met een afwijking hebben óók recht op leven. Wij hebben in ons land uitgebreide medische zorg, en die moeten we dus ook bieden. Het recht op leven is ook recht om te sterven, maar nooit als gevolg van medici die de intentie hebben om een kindje of een mens te doden.”

Monique Rijken is neonatoloog in het Leidse UMC en voorzitter van de werkgroep ‘Landelijke Neonatale Follow-up: “Het is van belang dat je ouders de keuze geeft: niet-behandelen is ook een optie.” In dat geval overlijden pasgeborenen meestal in de armen van hun moeder of vader. Een deel van de ouders kiest daarvoor, meestal omdat ze veel leed voor hun kind vrezen. 

Dorenbosch: “De medische wetenschap wil zelf kunnen bepalen of een kind mag blijven leven. Maar wie denkt het recht te hebben om over leven of dood van een kind te kunnen beslissen? Maar ook om te beslissen over ons leven. Kijk bijvoorbeeld naar de ‘volooid Leven’-discussie. Een ongeboren kind is ook voltooid leven volgens dhr. Pechtold. Maar ik vind dat we af moeten blijven van een kind en van elk mens."

LUMC-arts Rijken werkt met collega’s uit het land aan een nieuwe richtlijn. Ze verwacht dat daarin voor het eerst ‘stop-criteria’ komen te staan. “Als een kind eenmaal geboren is en we gaan behandelen, kan blijken dat de longen echt sterk onrijp zijn of dat het kind ernstige hersenbloedingen heeft gekregen. Dan kan doorbehandelen zinloos worden, maar we hebben nog niet goed vastgelegd bij welke mate van schade we die keuze met ouders maken.”


Dorenbosch: “Deze aanpassing kan enorme gevolgen hebben. Het belangrijkste is dat we elkaar oproepen om te bidden. De bijbel zegt zo duidelijk dat God omziet om naar alles wat behoeftig is. We moeten afblijven van de kinderen en alle mensen en ieder leven. We moeten bidden voor de kabinetsformatie, we hebben een God van wonderen. Nederland is nog van God dus ik zeg bidden en de Bijbel lezen!"

Bron: Trouw / Family7

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons