Naar aanleiding van een vorige column kreeg ik de vraag waarom ik de apotheek niet genoemd had als belangrijke informatiebron om bijwerkingen te bespreken. Wat is de rol van de apotheker en de bijsluiter die bij de medicijnen zit?

Als je een goede apotheker hebt, zal die niet proberen om zoveel mogelijk te verkopen of de duurste medicijnen te slijten! Integendeel, een van de belangrijke taken van een apotheker is om een goed overzicht te houden van alle medicijnen die iemand gebruikt. Zijn het er niet teveel? Versterken ze elkaars werking of werken ze elkaar juist tegen?

Mijn apotheker faxt en belt regelmatig om te controleren of ik een bepaald medicijn met opzet heb voorgeschreven. Of hij informeert of ik wel weet dat een patiënt van de specialist iets anders krijgt, dat een vervelende interactie geeft. Dat de bloedverdunner die deze patiënt gebruikt eigenlijk een reden is om een bepaald medicijn te vermijden. Zo werkt het als je een goede apotheker hebt. Die let, samen met de dokter, op het welzijn van de patiënt. Weet die dokter dan niet dat…? Ja, vaak wel en dan is het alleen maar zorgvuldigheid van de apotheker. Artsen hebben een elektronisch voorschrijfsysteem dat tal van waarschuwingen bevat over de bijwerkingen en voorzorgen waar je als voorschrijver rekening mee dient te houden. Toch kan de apotheker hier een waardevolle aanvulling op zijn.

Een ander verhaal zijn de bijsluiters. Meestal staan die vol met ellende, zeker als ze met extra grote letters aan bejaarde mensen meegegeven worden. Wat een bijwerkingen kun je wel niet krijgen, je kunt ervan in het ziekenhuis komen en er zelfs aan overlijden! ‘Dus laat ik het spul mooi staan, of ik neem er wat minder van!’ denkt u wellicht. Ook hier kan een verstandige apotheker of de assistente veel ongegronde angst wegnemen en duidelijk maken wat nu wel en niet vaak als bijwerking voorkomt.

Dr. Martien Bac

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons