13 godshuizen vormen Grootste Museum van Nederland

“Verborgen topkunst” ontsloten voor breed publiek

Waarom zou je in het buitenland wél mooie kerken bezoeken, en in eigen land zelden of nooit? Dat is de drijvende gedachte achter ‘Het Grootste Museum van Nederland’, een initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Elf bijzondere kerken en twee beeldbepalende synagogen nemen eraan deel. Het doel? De mooiste religieuze gebouwen van Nederland en de kunst die zij herbergen onder de aandacht brengen bij een groot publiek.

“Ook Nederlandse kerken herbergen de prachtigste kunstvoorwerpen," valt te lezen op de bijbehorende website, “gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen onze kerken het Grootste Museum van Nederland."

Vaker open
“De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen, juist ook voor degenen die gewoonlijk niet in een kerk komen,'' stellen de organisatoren. De bezoekers krijgen er via een audiotour en andere middelen veel informatie bij, want “bij veel mensen ontbreekt de kennis om te begrijpen wat er te zien is.” De dertien deelnemende bedehuizen zijn vanaf nu vaker geopend, en aangepast om meer bezoekers te ontvangen.

Een ‘Michelinster’
"De kerken en synagogen blinken uit door hun bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken," stellen de initiatiefnemers op Grootstemuseum.nl. "Van idyllisch dorpskerkje op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve kerken die een ‘Michelinster’ verdienen."

2,5 miljoen bezoekers
In 2016 publiceerde Museum Catharijneconvent het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht in tekst en beeld. Deze publicatie was de aanleiding tot het Grootste Museum, dat donderdag is geopend door cultuurminister Jet Bussemaker. Men hoopt naar verluidt jaarlijks 2,5 miljoen bezoekers te trekken én andere kerken te stimuleren hun deuren vaker open te zetten

‘Laat de kerk aan de mensen zien'
“Wij zeggen met dit project: laat de kerk aan de mensen zien, stel je open,” aldus projectleider Boukje Schaap in het Dagblad van het Noorden. Ze legt uit dat de selectie van de dertien godshuizen gebaseerd is op het genoemde boek. “Het is goed als er discussie over ontstaat over deze keuze. Waarom deze kerken wel en andere niet?” aldus Schaap. Het project is mede gerealiseerd met financiële steun van de BankGiro Loterij.

Locaties en openingstijden
De dertien godshuizen die gezamenlijk Het Grootste Museum van Nederland vormen, zijn:

– de Domkerk in Utrecht
– de Nicolaasbasiliek in Amsterdam
– de Portugese Synagoge in Amsterdam
– de Sint-Hyppolytuskerk in Middelstum
– de Petruskerk in Pieterburen
– de Kerk van Midwolde
– de Mariakerk in Krewerd
– de Synagoge in Enschede
– de Sint-Jan in Gouda
– de Cenakelkerk in Heilig Landstichting
– de Basiliek van Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee in Maastricht
– de Basiliek van de Heilige Agatha en Barbara in Oudenbosch
– de Grote Kerk in Breda

Alle locaties en hun openingstijden vind je hier.

Tekst: Gert-Jan Schaap

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons