Zumba? Zondig, oordelen islamitische geestelijken Iran

Iraanse autoriteiten en ultraorthodoxe rabbijnen op één lijn

Zumba, een explosieve combinatie van fitness en dans op muziek, is in strijd met de islamitische leer. Dat oordeel vellen de Iraanse autoriteiten, die zumba om deze reden verbieden. Dit meldt de redactie van de website ii.nl, die erop wijst dat ultraorthodoxe Joodse rabbijnen vier jaar geleden eveneens een ban uitspraken over zumba.

De Iraanse geestelijken verdedigden hun besluit met de opmerking dat het bij zumba niet om sportbeoefening zou gaan, maar om een dans. “En alle in harmonie uitgevoerde of ritmische oefeningen zijn nu eenmaal zondig wanneer ze uitsluitend voor het plezier worden uitgevoerd,” vat ii.nl hun kritiek samen. Zumba geldt vanaf nu officieel als ‘haram’ (verboden).

Razend populair
Zumba is razend populair in het streng islamitische Iran. Iraanse vrouwen die zich ermee bezighouden, beklagen zich (onder meer via sociale media) fel over het verbod.
In 2013 kwam een rabbinale rechtbank van de Asjkenazische gemeenschap in Betar Ilit tot de conclusie dat zumba strijdig is "met de Torah, en met de heiligheid van Israël”. Volgens Haaretz.com zien Joodse rabbijnen zumba als een loopplank naar paaldansen en prostitutie en dus allesbehalve koosjer.

‘Koosjere zumba’
Joodse zumbafans beklaagden zich destijds, net als nu de Iraanse vrouwen, over dit oordeel. Met wat aanpassingen in kleding en muziek wilden zij de rabbijnen ervan overtuigen dat ‘koosjere zumba’ wel degelijk mogelijk is. Op Haaretz.com is een video van dansende, keurig geklede Joodse dames te zien. 

Latijns-Amerikaanse dans
Zumba is een fitnessprogramma dat is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans, zoals de salsa, samba en cumbia. De naam komt uit het Colombiaans-Spaans, waar het zoveel betekent als ‘snel bewegen’ en ‘lol hebben’.

Tekst: Gert-Jan Schaap
Beeld: Zumba.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons