Zo haal je seks uit de taboesfeer in je kerk

Tip: "Praat over seksualiteit zonder het woord 'seksualiteit' te gebruiken"

In mijn kerk is seksualiteit echt een taboeonderwerp. Erover praten lukt niet. Maar ik zie ook hoe tieners zoeken naar informatie. En hoe echtparen met het thema worstelen. Kan dat nog veranderen, denk je?

Begin met het 'waarom': je hebt het welzijn van de ander voor ogen

In mei was ik op reis naar Moldavië. Mijn collega Marjolein en ik gaven daar trainingen in het omgaan met seksualiteit. In Moldavië wordt niet over seks gepraat. Kinderen worden niet voorgelicht, en vanuit de kerk worden strenge regels en omgangsnormen gesteld. Veel meisjes vallen in handen van mensenhandelaren. Kortom: seksualiteit is daar echt een groot taboeonderwerp. En toch: ook daar konden we over seksualiteit praten.

Welzijn van de ander
Over seks praten en dan ‘wel even jouw mening vertellen’ werkt natuurlijk niet. Jij wilt iets brengen, maar dat kan alleen door naast de ander te gaan staan. Wil je het onderwerp bijvoorbeeld bij vrienden of in je kerk aankaarten? Begin dan met het waarom. Je hebt het welzijn van de ander voor ogen. Omdat ieder mens waardevol is. En je wilt voorkomen dat iemand gekwetst of beschadigd wordt.

Juiste toon en taal
Praten over seksualiteit gaat over veel meer dan – het soms erg spannende onderwerp – seksualiteit. Zoals collega Marjolein zei: “Soms is het nodig om over seksualiteit te praten zonder het woord ‘seksualiteit’ te gebruiken.”

Als je de juiste toon en taal spreekt, kun je veel bereiken.

En dat kan. Hoe? Stel, je wilt dat tieners goed met seksualiteit kunnen omgaan. Dat ze keuzes kunnen maken en zichzelf kunnen beschermen. Ga in gesprek over thema’s als zelfvertrouwen, het vormen van vriendschappen, het verzorgen van je lichaam (welke kleding draag je en wat straal je daarmee uit?) of het herkennen van groepsdruk. Als je de juiste toon en taal spreekt, kun je veel bereiken. 

Vertrouwen en herkenning
Het kan ook zijn dat je wenst voor een stel dat je kent, dat ze groeien in hun relatie, omdat je het belangrijk vindt dat ze het samen goed hebben. Door eerst met elkaar te praten over dingen als man-vrouwverschillen, ruzies en irritaties, of bijvoorbeeld hun kinderen die vragen stellen over seks, ontstaat er vertrouwen en herkenning. Dat kan een manier zijn om op een volgend moment door te praten over relaties en seksualiteit. Of schrijf er eens iets over in het kerkblad.

Tips seksualiteit uit de taboesfeer te halen

  • De persoon voor wie het een taboe is, weet dat zelf heel goed. Leg uit dat je ziet dat het moeilijk is om erover te praten, maar ook waarom je het verlangen hebt er iets over te delen. Dan ziet de ander je intenties en wat je ermee voor ogen hebt.
  • Maak het onderwerp breder. Koppel informatie over seksualiteit aan eigenwaarde, een liefdevolle relatie of hoe je met elkaar omgaat. Dat praat een stuk makkelijker. Iedereen wil immers het beste voor zijn of haar kinderen, de jeugd of voor zichzelf.

Tekst: Arjet Borger
Beeld: Unsplash

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons