Typisch Evangelisch

Blog van Matthijn Buwalda

Onlangs was ik te gast bij de presentatie van het boek 'Typisch evangelisch' om er wat liedjes te zingen en kort iets te vertellen. Logisch, want ik ben letterlijk een kind van die evangelische beweging. Mijn ouders hebben elkaar tijdens een activiteit van Youth for Christ ontmoet en de neiging laatste regels van liedjes tot in den treure te herhalen, is bij mij aangeboren.

De zaal in kijkend zie ik veel gezichten die mij vroeger al hebben aangestaard vanaf kleine fotootjes naast columns in allerlei evangelische blaadjes als Reveil, Uitdaging en het Opwekkings Magazine. Tijdens de afsluitende borrel spreek ik alleen maar mensen die iets hebben gedaan bij een evangelische organisatie of er zelf één hebben opgericht. Het zijn de bobo’s, de gezichten, de bestuurders, de leiders van deze wonderlijke christelijke uithoek. Ze duiken bij vrijwel elk evangelisch evenement op, in relatieprogramma’s en op podia. 

Laat ik vooropstellen dat ik enorm veel waardering heb voor wat ze doen en deden. Ik ben ervan overtuigd dat verreweg de meesten gedreven worden door een roeping, een verlangen om iets te betekenen voor de evangelische beweging in Nederland. Ze hebben hun generatie veel goeds gegeven. Maar de pijnlijke realiteit is ook dat de gemiddelde leeftijd op deze bijeenkomst ver boven de veertig ligt. Er ontbreekt een complete generatie. 

Eén van de sprekers constateert dat er tegenwoordig vooral geestelijke baby’s uit de evangelische beweging voortkomen, in plaats van volwassen christenen. En wellicht is dat niet zo vreemd: evenementen, organisaties, magazines en kerken voeden nou eenmaal geen mensen op. Dat doen andere mensen. Door hun leven te delen in plaats van evenementen. Zijn we niet zo druk geweest met onze clubjes, columns en organisaties dat we vergeten zijn ons leven te delen? 

Aangezien ik nu zelf een typisch evangelisch fotootje bij een column ben geworden, wil ik het maar even gevraagd hebben. Misschien wel vooral aan mezelf. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons