‘Soedanese overheid voert oorlog tegen burgers’

Priester vraag aandacht voor vergeten conflict

in Christelijk Nieuws

Journalist en anglicaans priester Jos Strengholt vraagt dringend aandacht voor een schrijnend conflict in Soedan. De overheid voert oorlog om het Nuba-gebergte in te nemen en schuwt daarbij burgerslachtoffers niet. Volgens nieuwswebsite Nubareports.org zijn er sinds 2012 al meer dan vierduizend bommen gevallen op burgerdoelwitten. “Ze willen de volken op hun knieën krijgen.”

Waar komt uw oproep om aandacht vandaan?
“Er vallen dagelijks doden door bombardementen, maar geen enkel nieuwsmedium besteedt er aandacht aan. Daarnaast ken ik dankzij mijn tijd als priester in Caïro veel christelijke Soedanezen. In de kerk die ik leidde, zaten veel mensen die afkomstig waren uit het Nuba-gebergte. Ik ken dus veel verschrikkelijke verhalen van mensen die iemand hebben verloren. Zo liet een goede vriend mij onlangs weten dat zijn zus en haar hele gezin waren gedood door een bombardement.”

'Steeds meer bewoners worden christen'

Wat is er precies aan de hand in dit land?
“De regering in Khartoem wil controle krijgen over het Nuba-gebergte, dat in het zuiden ligt. Er zijn namelijk veel kostbare grondstoffen als olie en uranium te vinden in het gebied. Toen Zuid-Soedan zich in 2011 afscheidde van het noorden, wilde het noorden per se dat het Nuba-gebergte bij hen zou blijven horen, vanwege die grondstoffen. De volken ging er toen mee akkoord, omdat ze dachten mee te kunnen genieten van de rijkdom ervan. Maar een paar maanden later voerde de regering in Khartoem bombardementen uit om de Nuba-volken weg te jagen. Ze willen hen op hun knieën krijgen.”

Wie zijn de bewoners van het Nuba-gebergte?
“Er wonen ongeveer een miljoen mensen in de dorpjes en steden in het negentig kilometer lange berggebied. Vijftig jaar geleden waren het allemaal animisten, aanhangers van een natuurgodsdienst. Maar de Arabische overheid is druk aan het islamiseren geslagen en veel animisten werden moslim. Nu de Arabische overheid al zes jaar lang bezig is met een offensief tegen de Nuba-volken, zie je dat steeds meer bewoners christen worden. Ze kunnen niet begrijpen dat een islamitische overheid hen zo behandelt.”

'Het Westen grijpt niet in. Waarom zouden ze?'

Waarom horen we hier zo weinig over?
“Deze oorlog is in eerste plaats een ver-van-je-bedshow. Bovendien vallen er bij een bombardement zo’n vijf tot tien doden en dat maakt het geen wereldnieuws. Toen zich in Darfur, een andere regio in Soedan, eenzelfde soort situatie voordeed, was er veel aandacht voor. De Verenigde Naties stuurden zelfs een vredesmissie. Wat is het verschil? Darfur was makkelijk te bereiken voor journalisten en de regio was rijker, dus werd er meer moeite voor gedaan. Het lijkt hard, maar dat is hoe het gaat. Daarnaast probeert de Soedanese overheid zelf alles stil te houden en dat lukt ze aardig.”

Heeft u hoop voor Soedan?
“Ik heb meer hoop voor het islamitische noorden dan voor Zuid-Soedan. Het laatste land bestaat uit vierhonderd heel verschillende stammen. In de tijd dat zij nog een gezamenlijke vijand zagen in het noorden, konden zij het prima met elkaar vinden. Toen ze in 2011 onafhankelijk werden, viel die verbindende factor weg. Nu is er ook tussen die stammen een strijd losgebarsten. Natuurlijk is er hoop. De vraag is alleen hoelang het nog moet duren en hoeveel doden er nog moeten vallen. Wat ik wel zeker weet, is dat het Westen niet zal ingrijpen. Waarom zouden ze? Er zitten immers geen rijkdommen in de grond.”

Tekst: Hester Nagelhout
Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons