'Mijn dochter is bang voor aanslagen'

Hoe help ik haar?

in Geloven

Sinds de aanslag bij het concert van Ariane Grande in Manchester is mijn dochter bang om naar grote evenementen te gaan. Wat moet ik tegen haar zeggen?

Voor tieners – en ook voor volwassenen – komt het nieuws over aanslagen steeds dichterbij. Wie heeft er niet over de Tower Bridge gelopen, of is weleens bij een concert geweest? Door social media lijkt alles veel dichterbij, maar weten we ook veel meer dan vroeger. Je kunt je afvragen of de wereld echt ‘gevaarlijker’ is geworden, of dat we alleen meer weten. Maar tieners ervaren wel angst en onveiligheid in deze wereld. En misschien jij als ouder ook wel.

Focus op de andere kant
Vroeger hing bij ons in de hal een tekst, uitgesneden in hout: ‘Een mens lijdt dikwijls het meest voor het lijden dat hij vreest.’ Je kunt je zorgen maken over de toekomst en je afvragen of je wel of niet naar bepaalde plekken moet gaan. Je kunt naar worden van alle negatieve berichten. Maar je kunt je ook focussen op de andere kant: kijk een week lang geen Achtuurjournaal, maar heb gezinstijd en praat over dit onderwerp, of doe iets moois voor iemand anders. Je door angst laten tegenhouden, is geen goed idee en berooft je van je vrijheid.

Weerbaar maken
Nog zo’n tegeltje: God heeft ons geen kalme vaart beloofd, maar wel een behouden aankomst. Ik zeg het vaker: jij als ouder bent er niet om je kind te behoeden voor allerlei kwaad. Je belangrijkste taak is je kind liefdevol opvoeden en daarnaast weerbaar maken en leren met tegenslag om te gaan. Dat doe je niet door je zoon of dochter weg te houden bij moeilijke situaties of toe te geven aan angst. Praat er met elkaar over en geef het toe als je zelf ook angstig bent. Maar leer met elkaar ook op God vertrouwen, wetend dat je leven(seinde) in Zijn hand is. Oké, nog één tegeltje dan: Let your faith be bigger than your fear (laat je geloof groter zijn dan je angst).

Tips

• Neem de angst van je zoon of dochter serieus, want veel jongeren zitten hiermee. Wuif de angst niet weg, maar ga erover in gesprek. Er zitten vaak diepere vragen achter: waarom is er ellende in de wereld? Waarom overleeft de ene persoon zo’n aanslag wel en de andere niet? Dat zijn heel legitieme vragen die je misschien zelf wel herkent.
• Kijk met elkaar eens de opening of de preek van de EO-Jongerendag 2017 terug op YouTube. Een enorm bemoedigende boodschap die tieners aanspreekt!


Leestip : Vrij van angst, Max Lucado, uitgeverij Kok, € 18,99.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons