Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe je een oneindig grote God tóch kan kennen

Blogserie over dilemma's die geloven in de weg kunnen staan

Op de populaire Amerikaanse nieuwswebsite de Huffington Post staat een blog met 21 redenen voor slimme mensen om niet in God te geloven. In een serie blogs houdt theoloog Marinus de Jong deze redenen tegen het licht. In deze aflevering reden #2: 'Geloven dat God geestelijk is en tegelijk fysieke eigenschappen heeft is niet erg overtuigend'.

Deel:
Lees ook: Waarom slimme mensen niet meer kunnen geloven
Lees ook: Waarom slimme mensen niet meer kunnen geloven

Wat zeggen wij eigenlijk als we iets over God zeggen? Wat bedoelen we als we zeggen dat God tot ons spreekt of onze nood ziet? Brengen zijn stembanden trillingen in de lucht te weeg die onze oren bereiken? Komen er lichtstralen zijn ogen binnen?

Misschien moet het antwoord op deze vragen wel ‘nee’ zijn. God is toch veel groter dan zijn schepping. Hij staat boven de wetten van de natuur en de tijd. Als wij iets over God zeggen, dan is dat een soort beeldspraak. Dus als in de Bijbel wordt gesproken over Gods voetenbank (Psalm 99:5), zijn stem (Numeri 7:89) of zijn krachtige arm (Lucas 1:51), dan zijn dat beelden aangepast aan ons niveau zodat we dat kunnen begrijpen. Als een vader die een peuter in jip-en-janneketaal dingen uitlegt waarvan iedereen begrijpt dat ze een versimpeling zijn van hoe het echt in elkaar zit.

Zo is het in de traditie vaak uitgelegd en dat is helemaal zo gek nog niet.

,,Hoe kunnen we ooit een relatie hebben met iemand die we niet echt kennen?''

Er is wel een probleem. Want in hoeverre zijn de dingen die wij over God zeggen dan ook echt waar? En wie is God dan eigenlijk? Hoe kunnen we ooit een relatie hebben met iemand die we niet echt kennen? Laat staan hem vertrouwen. Zo bekeken is dit bezwaar nog best een goed punt.

Je kunt natuurlijk antwoorden: Blijf bij het beeld van de vader. Die houdt zijn kind geen onzin voor. Wij kunnen erop vertrouwen dat God geen onzin verkoopt over zichzelf.

Maar volgens mij kunnen we nog ietsje verder gaan. Want is het wel zo dat God zover buiten deze wereld staat als wij denken? En wat bedoelen we eigenlijk als we zeggen dat God ‘geestelijk’ is? Een van mijn favoriete theologen, Herman Bavinck, schrijft ergens: “als ik mocht kiezen was ik liever pantheïst (God is deze wereld) dan deïst (God heeft deze wereld verlaten)”. Zijn punt is: maak God niet te los van deze wereld. Denk ook hier weer aan Jezus. Daar was God mens. Note bene. Daar had Hij maat 43, een mond met soms een slechte adem en twee gespierde timmermansarmen.

God is groter dan onze woorden en beelden. Maar maak God niet geestelijker dan de Bijbel dat doet. Maak hem niet geestelijker dan Jezus was. God heeft zich met huid en haar aan deze wereld verbonden.

Foto: facebook.com/navegadormensal. Vorig jaar verscheen deze wolk aan de hemel in Portugal. Sommigen zagen daarin de hand van God.

Geschreven door

Marinus de Jong

--:--