(G)refomeisje

Blog van Annemarie van Heijningen

Ze staat bij mijn boekentafel met Refomeisje in haar handen en stelt zich gezellig aan me voor: “Grefomeisje, vrolijk vrijgemaakt, met nadruk op verbond, aangenaam.” “Refomeisje, ernstig orthodox, met nadruk op de uitverkiezing,” reageer ik vermaakt.

“Grote gemene deler: Gij Geheel Anders. En verder natuurlijk de zuil, de eigen partij, de eigen krant en de eigen school, compleet met Naam & Feit. Toch wisten we destijds nauwelijks van elkaars bestaan.” Zij: “Ik zag jullie wel lopen hoor, met jullie hoeden en lange rokken.”
Ik: “Ik kende jullie niet. Als ik al iets hoorde in de zin van ‘die zijn vrijgemaakt’ klonk mij dat nogal ketters in de oren. Iets met verbondsautomatisme, dat werd gezegd.”

Zij: “Haha, o, wat erg. Wat ik van jullie nooit heb begrepen is jullie hang naar de laatste refomode. Weliswaar keurig in een rok, maar peperduur en met het juiste merk.”
Ik: “Ja joh, zo materialistisch als de pest. Zelfs als het rokje aan de wilgen wordt gehangen, pik ik op christenevents de refo’s er zonder mankeren uit. Maar vrijgemaakten zijn ook feilloos te herkennen. Stijl: no-nonsense. Basisstukken, een tijdloos jasje, stevige stappers en een praktische, meestal kortgeknipte moedercoupe.”

Zo staan we daar lacherig-lichtvoetig onze wortels en ons wezen antropologisch te fileren.
Haar vinger wijst triomfantelijk richting mijn hart: “Maar wíj zijn geen zuil meer. En júllie nog wel.” Hier kruipt het bloed waar het niet gaan kan. “Hoor eens even hier, nog altijd niets mis met Gij Geheel Anders hè. Het gros van de refo’s probeert met vallen en opstaan oprecht voor God en hun principes te gaan.”
Ze pakt haar portemonnee. “Ik wil een Refomeisje van je kopen. En misschien ga ik ooit een Grefomeisje schrijven.”
“Die koop ik dan bij jou,” beloof ik ter plekke. “Selfie doen?” We maken er twee. Bij de ene kijken we lachend in de lens, op de andere taxeren we elkaar met een quasi argwanende blik. Precies zoals het is en was.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons