Gouden tips voor meisjes- en jongensvaders

'Geef je zoon ruimte, maak je dochter belangrijk'

in Geloven

Zoons en dochters van toegewijde vaders komen er volgens allerlei onderzoeken het beste van af. Ze hebben minder gedragsproblemen en zelfs een hoger IQ. Maar hoe word én blijf je zo’n vader? Orthopedagoog Yvonne Bijl en auteur Nico van der Voet geven tips voor meisjes- en jongensvaders.

Tips voor vaders van dochters

Wat moet je zeker doen als vader van een dochter?
Yvonne Bijl: “Respect hebben voor vrouwen en dat ook laten zien. Bij mijn oma hing een bordje in huis waarop stond: ‘Het beste wat een vader kan doen voor zijn kinderen, is hun moeder liefhebben.’ Je hoeft niet alleen de sterke, stoere man te zijn. Het doet dochters heel goed de eerlijke, kwetsbare vader te zien, die ook emoties heeft en sorry kan zeggen.”

Wat moet je niet doen?
“In mijn praktijk spreek ik veel vrouwen die als kind positieve bevestiging van hun vader hebben gemist. In hun volwassen leven komt dit terug, waardoor ze zich onzeker voelen en het idee hebben dat ze nooit goed genoeg zullen zijn. Het is voor meisjes belangrijk dat je als vader laat merken dat ze ertoe doen. Over het algemeen hebben ze dit meer nodig van hun vader dan van hun moeder. Meisjes plaatsen hun vader namelijk vaak op een voetstuk.”

Als vader ben je de eerste man in het leven van je dochter

Hoe geef je een meisje bevestiging?
“Laat in je gedrag en woorden merken dat ze waardevol is. Je kunt bijvoorbeeld tegen haar zeggen dat je blij bent met haar als je dochter. Benoem specifieke eigenschappen die je mooi vindt en toon je oprechte interesse in haar leven. Ieder kind is anders en als vader moet je ontdekken wat datgene is wat jullie bindt. Houden jullie bijvoorbeeld allebei van sport of van muziek? Leer haar kennen en breng tijd met haar door.”

Wat gebeurt er als een meisje een slechte band heeft met haar vader?

“Als vader ben je de eerste man in het leven van je dochter. De manier waarop
jij met je vrouw of met je dochter omgaat, heeft invloed op haar beeld van mannen. Dus als jullie band slecht is, kan dat beïnvloeden hoe zij tegen mannen aankijkt en zelfs meespelen in haar partnerkeuze. Jonge vrouwen kiezen dan eerder voor een man die jij als vader niet zou goedkeuren.”

Wat kun je als vader je dochter meegeven in haar geloofsleven?
“Laat je dochter vooral zien hoe het geloof een rol speelt in jouw leven. Bid voor en met haar. Ook al is ze oud genoeg om ’s avonds zelf naar bed te gaan, ze vindt het stiekem toch fijn als je haar nog even instopt en samen kletst en bidt.”

Hoe praat je met haar over haar lichaam en over seks?
“Als man kan het lastig voelen om over
de vrouwelijke seksualiteit te praten, omdat je zelf niet hebt ervaren hoe het is. Meisjes gaan logischerwijs dus vaker naar hun moeder om vragen te stellen over ongesteldheid en seks. Maar als vader kun je er wel voor zorgen dat je dochter zich vertrouwd voelt dit soort onderwerpen ook met jou te bespreken, door naar haar te luisteren en haar zo goed mogelijk raad te geven.”

Hoe stel je regels op voor je dochter?
“Het is belangrijk dat je laat zien waarom jij bepaalde regels stelt. Er is niets zo frustrerend voor een puber als een ouder die zegt dat iets niet mag, ‘omdat hij het zegt’. Stel geen regels omdat jij dit zo gewend bent vanuit jouw opvoeding, maar deel je overwegingen met je dochter. Ze zal het, waarschijnlijk als ze wat ouder is, waarderen dat ze volwassen genoeg geacht werd om mee te denken.”

Tips voor vaders van zoons

Welke rol heb je als vader van een zoon?
Nico van der Voet, auteur van Pa, wees een vent!: “Wanneer je zoon nog klein is, ziet hij jou als zijn grote voorbeeld. In de puberteit verandert dat en zal hij je gedrag niet meer kopiëren, maar er vooral tegenaan schoppen. Dan ben je niet meer alleen een ‘praatpaal’ voor je zoon, maar ook een ‘schuurpaal’.”

Hoe benut je die rol optimaal?
“Het helpt als je jezelf ziet als coach van 
je zoon. Geef hem de ruimte om zijn eigen weg te vinden en hij zal vanzelf bij je komen als hij hulp nodig heeft. Jij bent als vader heel goed in staat mee te denken bij problemen en dat geeft je zoon het vertrouwen dat hij ergens op kan terugvallen. Wees aanwezig op gepaste afstand en sta klaar om zijn vragen te beantwoorden.”

Je bent niet alleen een ‘praatpaal’ voor je zoon, maar ook een ‘schuurpaal’

Waar gaat het vaak mis in de relatie tussen vader en zoon?
“Veel vaders willen dolgraag iets van zichzelf herkennen in hun zoon. Ze projecteren dan hun eigen dromen en ideeën op hun kind, waardoor hij een grote druk gaat voelen om eraan te voldoen. Jij moet als vader accepteren dat jouw zoon zijn eigen voorkeuren en eigenschappen heeft en hij moet zich gesteund voelen in zijn keuzes. Ook al zou jij die misschien niet hebben gemaakt toen jij zo oud was.”

Wat kunnen vaders dat moeders niet kunnen?
“Heel veel! Stoeien, grappen uithalen, gekke en stoere dingen doen. Je ontkomt er niet aan dat je zoon jou op een bepaald moment een tikje ouderwets vindt, maar iedere zoon vindt het leuk om iets te ondernemen met zijn vader. Misschien geniet hij ervan om over het geloof, techniek
of wetenschap te praten. Maar iets doen waarbij jullie even niet hoeven te praten, zoals sporten, klussen of film kijken, wordt ook gewaardeerd.”

Hoe communiceer je met tienerjongens?
“Dat kan heel lastig zijn. Allereerst moet je niet vergeten dat jij als tiener ook niet graag met je ouders praatte. Veel liever discussieerde je met leeftijdsgenoten of met een jongerenwerker uit de kerk. Maar dat betekent niet dat je het als vader niet moet proberen. Probeer op een terloopse manier met je zoon te praten, bijvoorbeeld wanneer jullie toevallig samen in de auto zitten of op de fiets. Op zo’n moment is er vaak ruimte voor allerlei onderwerpen en kun je rustig aankaarten wat je wilt bespreken of vragen hoe het met hem gaat. Je zult zien dat als je aankondigt dat je met hem wilt praten, hij dichtslaat en geen zin meer heeft.”

Wat kun je voor je zoon betekenen in zijn geloofsleven?

“Je hebt grote invloed op de normen en waarden van je zoon. Hij zal je nadoen in de manier waarop je omgaat met alcohol, hoe je praat over vrouwen en ook jouw geloofsleven zal als inspiratiebron dienen. Als jij iedere zondag in de kerk zit maar na de dienst altijd slecht praat over gemeenteleden of de preek, zal je zoon dat overnemen. Het voorbeeld dat jij als vader geeft, is bepalend voor het beeld dat je zoon van God heeft. Als jij een straffende vader bent, zal je kind God zo ook leren zien. Het is goed je ervan bewust te zijn dat dit vaak verbonden is met elkaar.”
 

Tekst: Hester Nagelhout
Beeld: Kalma Design

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons