Geslaagd!! Maar wat nu…?

Zo help je je kind bij het vinden van de juiste studie

Wat een feest is het toch als je slaagt voor je eindexamen! Eindelijk verlost van de schoolmuren… nu ligt de wereld aan je voeten, toch? Mij werd gezegd dat als ik eenmaal geslaagd zou zijn van het gymnasium, ik álles mocht doen wat ik wilde. Nou, niets bleek minder waar: ik mocht alles studéren wat ik wilde… Maar ja: wát dan?

Het kost veel tijd, geld en energie als je de verkeerde studie kiest. En dat terwijl er veel kinderen zijn die niet weten wat ze willen studeren na hun eindexamen. 

Zo help je je kind bij het vinden van de juiste studie: 

1. Bid voor je kind
Een cliché? Nee, absoluut niet! Spreuken 2:6 zegt: ‘Want het is de HEER die wijsheid schenkt, zijn woorden bieden kennis en inzicht.’ We hebben God nodig om de juiste keuzes te kunnen maken. En niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben Zijn wijsheid nodig. Bid dat God jouw kind de wijsheid zal geven om zélf goede keuzes te maken, zodat hij/zij leert om geleid te worden door de Heilige Geest en niet (langer) door jou. Bid ook dat God Zijn verlangens voor jouw kind in zijn of haar hart legt, zodat het zal (leren) leven en schitteren voor Hem. En bid om meer vertrouwen in je eigen hart, zodat je je kind los zult leren laten. Haal adem: je kind is veilig is Gods handen!

2. Luister goed naar je kind
Er zijn heel wat ouders die hun kinderen de mogelijkheid ontnemen om zelf na te denken over wat ze zouden willen doen of studeren na hun eindexamen: Dit omdat zij al bedacht hebben wat goed zou zijn voor ze. Gemiste kans! Juist nu is het belangrijk om je volwassen wordende kind te begeleiden en door het keuzeproces heen te coachen, zónder dat jij zegt wat jij denkt dat goed is voor je kind. Laat je kind vooral (eerst) zelf nadenken over wie hij of zij is en wat hij of zij wil.

Helaas zijn heel wat kinderen geneigd om negatief te pleasen, waardoor ze automatisch doen wat hun ouder wil. Maar hierdoor leren ze niet te luisteren naar wat hun eigen hart zegt wat goed is om te doen. Als ze echt niet weten wat ze willen, kun je hen uiteraard op weg helpen maar dring niet je eigen voorkeur op: Het zal zich vroeg of laat wreken wanneer de studie niet een eigen keuze is van je kind.

3. Maak een motivatiester met je kind
In het boek ‘Lieve dochter, je bent waardevol’ heb ik het maken van een motivatiester uitgebreid uitgelegd. Maar waar het vooral om gaat is dat je samen met je kind na gaat denken over wie hij of zij is en samen ontdekt wat hem of haar intrinsiek (dus vanuit het hart) motiveert. Wat zijn de persoonlijkheidssterkten van je kind? In welke omgeving functioneert hij of zij goed? Welke talenten heeft je kind? En welke passies heeft hij/zij? Oftewel: op welke momenten is hij of zij echt enthousiast en gemotiveerd om hard te werken en veel te leren? Met of voor welke doelgroep zou hij of zij (later) willen werken? Wat zou hij of zij graag willen bereiken, oftewel: waar droomt hij of zij van om later te worden of om te mogen doen?
Als je hier samen met je kind over nadenkt, zal je merken dat er een heel aantal studies afvalt. De beste studie voor je kind zal die studie zijn die het beste aansluit op zijn of haar intrinsieke motivatie. Ga samen met je kind langs verschillende opleidingsinstituten, zodat hij of zij de sfeer kan proeven, vragen kan stellen en zelf kan ontdekken of dit inderdaad de studie is die bij hem of haar past.

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zegen gewenst in de zoektocht.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons