Denk na over je "ballen"!

Heb je al je bezigheden en taken aan God voorgelegd?

Vorige week zondag mocht ik op Opwekking spreken over het thema ‘hoe hou ik alle ballen in de lucht?’. Een mooi thema, waar veel mensen mee te maken hebben, want wat hebben we toch veel bezigheden en verantwoordelijkheden… Hoe kun je al die ballen in de lucht houden en toch ontspannen leven?

1.     Denk na over je ballen
Als ik het heb over ‘ballen in de lucht’, dan heb ik het over alle bezigheden die je hebt. Sommige ballen zijn zwaar, omdat je daar de volledige verantwoordelijkheid voor draagt of omdat ze veel energie of tijd kosten. Andere ballen (bezigheden) zijn licht, omdat je ze leuk vindt om te doen of omdat je samenwerkt met gemotiveerde mensen. Wees je ervan bewust dat jij de enige bent die kan beslissen of een bal zwaar of licht is. Want soms kan het wel zijn dat één van je verantwoordelijkheden maar weinig tijd kost, maar dat het wel heel veel van je vraagt qua energie. Niemand anders dan jij zelf voelt of ervaart dat op de manier waarop jij dat doet. Daarom is het belangrijk dat je zélf nadenkt over wat je van al je ‘ballen’ vindt.

Maak een lijst met al je bezigheden en schrijf erachter op een schaal van 0-10 hoe zwaar die bal voor jou is, waarbij 0 staat voor: ‘dit doe ik fluitend en dit vind ik heel erg leuk’, en 10 voor: ‘dit kost me echt verschrikkelijk veel energie’. Zet er vervolgens ook op een schaal van 0-10 achter hoe belangrijk je die bal vindt.

2.     Onderzoek of je een aantal ballen kunt laten vallen
Zijn er ballen op je lijst die je kunt laten vallen? Verantwoordelijkheden die je veel energie kosten en die je aan een ander zou kunnen overdragen? Het liefst heb je natuurlijk alleen maar ballen op je lijst staan die je heel belangrijk vindt en die licht zijn, omdat je er energie van krijgt. Maar daar kun je niet altijd voor kiezen. Kijk eens naar je lijst en zet een rode streep onder al je bezigheden waarvan je denkt dat je hier niet mee kan stoppen - of bezigheden waar je écht niet onderuit kan.
Zijn dit bezigheden waar je blij van wordt, die energie geven of juist niet? En zijn het ballen die je zelf gekozen hebt om vast te houden, of zijn het ballen die je in je schoot geworpen hebt gekregen? Over het algemeen zal je meer vreugde en energie halen uit de bezigheden die je zelf gekozen hebt. Soms kan het ook een combinatie van beiden zijn. Bijvoorbeeld; je wilde graag een kind, maar nu is je kind chronisch ziek. Ja, je hebt voor je kind gekozen, maar niet voor de ziekte… Dan komt het vooral neer op: hóe ga ik nu met deze (min of meer) verplichte bal om, zodat hij niet te zwaar wordt?

3.     Leef vanuit Gods vrede en rust
Het is mogelijk om veel ballen in de lucht te houden, terwijl je heel ontspannen leeft. Ja, als je ballen hebt die je veel energie geven, dan kun je meer ballen vasthouden. Maar waar het vooral op neerkomt is: leef je vanuit Gods vrede en rust en ben je in verbinding met Hem of moet je alles uit jezelf halen? Wanneer je leert leven in overgave aan God, waardoor je meer vanuit vertrouwen leeft en niet vanuit angst, zal je merken dat je ook meer aankunt. En wees ook eerlijk: heb je al je bezigheden en taken aan God voorgelegd? Heb je samen met Hem de keuzes gemaakt om deze bezigheden te doen? Of heb je ze zelf bedacht? Weet je zeker dat je al die ballen écht moet vasthouden, of zijn er toch een paar die je (alsnog) los kunt laten? Wanneer we die dingen doen die God voor ons voor ogen heeft, dan zal Hij je de kracht, wijsheid en creativiteit geven die je per dag nodig hebt. Niet alvast genoeg voor volgend jaar, maar wel voldoende voor vandaag.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons