(Bijna) gelukt

Blog van Tijs van den Brink

Nou, het zit erop hoor, het vasten. Vorige week was ik, zoals ik eerder op deze plek aankondigde, te gast bij de zeer gastvrije Marokkaans-Nederlandse familie Rouidi in Amsterdam. En het is me (bijna) gelukt!

Ik heb een paar dagen lang van zonsopgang, rond 03.30 uur, tot zonsondergang, rond 22.00 uur, (bijna) niets gegeten of gedronken. Dat alles ten behoeve van het tv-programma Tijs en de ramadan. (Als u wilt weten waarom ik steeds ‘bijna’ zeg, moet u even op m’n Facebook-pagina kijken naar de vlog die ik vorige week maakte). 

Eerlijk gezegd viel het me mee. In tegenstelling tot wat velen mij voorspelden, kreeg ik geen hoofdpijn. En het honger- en dorstgevoel gedurende de dag was goed te verdragen. Toegegeven: ik had mazzel met het weer. Het was fris en regenachtig vorige week. Zoals u uit mijn eerdere columns weet, was de bedoeling van het vasten niet spiritueel van aard, maar een middel om in contact te komen met (een deel van) de moslimgemeenschap van ons land. 

Mijn voorlopige conclusie: de moslims die ik de afgelopen weken heb ontmoet, zijn enorm gastvrij en vriendelijk. Zelden heb ik een gastvrijere familie ontmoet dan de familie Rouidi. Zelfs de salafistische imam Fawaz, door velen betiteld als haatimam, bleek in de omgang een beminnelijk mens.
 Tegelijkertijd is me ook opnieuw duidelijk geworden dat een hoofdstroom van de islam elementen bevat die haaks staan op waarden als gelijkwaardigheid van man en vrouw en de gelijkwaardigheid van alle geloven. Daar werd ik uiteraard niet vrolijk van. 

Het goede nieuws is dat ik ook moslims heb ontmoet die zeer balen van geloofsgenoten die er (in hun ogen) achterhaalde interpretaties van de islam op na houden. Moslims die het aandurven om te strijden voor interpretaties die niet haaks staan op onze tijd en cultuur. Die het aandurven om de Koran te lezen in de context van de tijd waarin die is geschreven. En nee, dat zijn geen moslims die hun geloof eigenlijk al vaarwel hebben gezegd maar dat nog niet durven te zeggen. Ze zijn zeer vroom en weigeren zich als liberaal te laten typeren. 

Of het mij hoopvol maakt? Ach, kijkt en oordeelt u zelf. Vanaf volgende week vrijdag op NPO2

Tijs van den Brink

P.S. Ik ga nog niet met vakantie hoor! Maar m’n column wel. Eind augustus hoopt hij terug te zijn! 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons