Zo word je een bemoediger

Tips van Carianne Ros

Als er iets is waar de wereld behoefte aan heeft, dan is het wel aan ‘bemoedigers’, oftewel aan mensen die anderen bemoedigen. Een bemoediger is iemand die een ander opbouwt en stimuleert, iemand die een ander een steuntje in de rug geeft als het moeilijk wordt.

Een bemoediger is eigenlijk iemand die gewoon een tijdje met iemand anders meeloopt… Zou jij een bemoediger willen zijn?

1. Een bemoediger ziet de nood

Niet elke dag is geweldig. En voor sommige mensen is het zelfs zo lang geleden dat ze een ‘geweldige dag’ hadden, dat ze het zich niet eens meer kunnen herinneren. Als je een bemoediger wilt zijn, dan is het belangrijk dat je bereid bent om de nood van anderen te zien en te horen. Als bemoediger kun je niet vragen: ‘Hoe gaat het met je?’, terwijl je genoegen neemt met het standaard antwoord: ‘Oh goed hoor.’ Een echte bemoediger heeft het lef om iemand in de ogen te kijken, om te willen weten hoe het echt gaat en om door te vragen.

Tip: bid dat God je geestelijke ogen zal openen, zodat jij kunt zien wie er in nood is, zelfs wanneer het voor de buitenwereld niet zichtbaar is. En oefen jezelf om door te vragen, ook als je het moeilijk vindt. Sommige mensen zijn in eerste instantie afwerend, omdat ze niet gewend zijn dat iemand oprecht geïnteresseerd is in hen…

2. Een bemoediger kent zijn of haar grenzen

Een bemoediger zijn is zwaar als je meer nood ziet dan jij tijd, geld en energie hebt. Maar besef altijd: jij draagt de wereld niet, dat doet Jezus! God zelf is verantwoordelijk voor zijn schepping, het enige wat Hij van ons vraagt is dat wij er zorg voor dragen, dat wij ons best doen om lief te hebben en dat wij ons uitstrekken naar diegenen die Hij op ons pad brengt, die zijn liefde nodig hebben in emotionele en praktische zin.

Kijk niet naar de enorme berg van mensen in nood, kijk gewoon naar wat je vandaag voor één persoon kunt doen. En als God je meer tijd, geld, energie en mankracht geeft, dan kun je (samen) meer bereiken. Maar jij hoeft niet meer te doen dan je kunt, want dan raak je compleet burn-out en overspannen…

Tip: leer jezelf steeds beter kennen en neem jezelf en jouw grenzen serieus. Wat past er bij je om te doen en wat kun je (op dit moment) aan qua tijd, geld, energie en gezinssituatie?

3. Een bemoediger leeft vanuit Gods kracht en wijsheid

Soms is het zo zwaar en soms is de nood zo groot dat je het bemoedigen en het (tijdelijk) meelopen met iemand het liefste op wilt geven. Maar wanneer je vanuit Gods liefde en kracht op pad bent gegaan om anderen bij te staan en te bemoedigen, dan zal Hij je altijd weer nieuwe liefde en kracht geven om door te gaan. Overigens kan het ook zijn dat God je anderen zal geven om jou bij te staan, of dat Hij je zal zeggen om ermee te stoppen, omdat Hij weer nieuwe plannen heeft voor je.

Tip: train jezelf in het leven vanuit Gods kracht! ‘Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en hij, die aan iedereen geeft, zonder voorbehoud en zonder verwijt, zal u wijsheid geven.’ (Jakobus 1:5) En dat geldt niet alleen voor wijsheid. Vraag God om alles wat je nodig hebt en zie uit naar hoe Hij op zijn tijd en wijze zal voorzien!

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons