Zo bijzonder

Blog van TimZingt

Kan zomaar gebeuren in een evangelische dienst: de preek is afgelopen, er hangt nog een serene kom-maar-naar- voren-als-je-dit-herkent-sfeer en de zangleider zegt bedremmeld: “Ja, dit is echt heel bijzonder. Wij hebben vooraf namelijk niets afgestemd, maar het lied dat ik heb gekozen, sluit precies aan bij de preek. Zo bijzonder.”

Een korte stilte van verwondering en ontzag. Pure leiding, zonder menselijk ingrijpen. Wie zijn wij dat we dit mogen meemaken? Iemand snikt. 

Even wat context: een dienst in een gemiddelde evangelische gemeente wordt geleid door minimaal twee mensen (meestal twee mannen, maar daar gaat het hier niet om). De ene is de spreker, de ander de zangleider. Die laatste kiest de liedjes. Dit in tegenstelling tot een reformatorische kerk, waar deze twee personen in één persoon zijn verenigd: de dominee (weer vaak een man, maar daar gaat het hier ook niet om).

Het is natuurlijk de bedoeling dat de zangleider en de spreker in de weken voor de dienst even contact hebben en afstemmen waar de preek over gaat, zodat de liedkeuze daarop afgestemd kan worden. We zijn allemaal amateurs, maar in evangelische gemeenten merk je dat altijd zo: er wordt natuurlijk niet afgestemd door de drukte van alledag en twee totaal onafgestemde delen worden samengevoegd.
Dus er is hier geen sprake van iets heel bijzonders: hier is sprake van twee mensen die hun werk niet hebben gedaan en zich daarvoor zouden moeten verontschuldigen, in plaats van er een geestelijke draai aan te geven. Pek en veren, voor straf naar de ministry, zeggen we dan! Bovendien is het helemaal niet zo bijzonder wat er gebeurt: het is namelijk zo dat elk gemiddeld opwekkingslied eigenlijk precies aansluit op elke gemiddelde preek in een evangelische gemeente. Dat is gewoon het gevolg van de soms wel heel beperkte Bijbelse bronnen waaruit geput wordt. 

Het zou pas wat zijn als het lied totaal níét aansluit op de preek, ondanks dat er goed is afgestemd vooraf. Dat zou pas echt uitzonderlijk zijn, maar daar hebben ze in de evangelische wereld een ander woord voor. Apart. “Heel apart”, zeggen we dan. Ik zou dat juist leiding noemen. Apart, maar zo bijzonder.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons