Yvonne Kroonenberg: “Ik wist niet dat de Bijbel bestond”

Schrijfster ‘God in Amerika’ in ‘Adieu God?’

in Mediatips

Schrijfster Yvonne Kroonenberg is na een LSD-trip twee weken lang gelovig, maar wordt daarna weer overtuigd atheïst. Toch blijft het geloof haar boeien. Tijs van den Brink spreekt haar in ‘Adieu God?’.

Haar ouders mogen dan van Joodse afkomst zijn; de oorlog heeft ze tot felle atheïsten gemaakt. Yvonne Kroonenberg geniet daarom een vrije opvoeding met weinig grenzen, behalve op het gebied van geloof. Yvonne: “Mijn vader verbood mij in contact te komen met godsdienst. Ik mocht op school niet naar de godsdienstles. Ik wist niet dat de Bijbel bestond.”

Praise the Lord
Yvonne gaat op haar achttiende als uitwisselingsstudent naar Amerika. Ze komt in Louisiana - middenin de Biblebelt - terecht. Het geloof speelt er een grote rol in de maatschappij. Yvonne weet niet wat ze meemaakt. Alleen de hippies geven niet zoveel om geloof. Dat zijn dan ook de enige mensen waar Yvonne aansluiting bij vindt. Als ze een keer LSD gebruikt met haar vrienden ziet ze Jezus en is ze op slag gelovig. “Ineens was het alsof de wereld niet bestond. Het ging allemaal om Jezus. Ik vertelde dat later aan een schoonmaker op school. Hij zei: ‘Praise the Lord!’ Toen had ik ineens ook aansluiting bij de gelovige Amerikanen. Maar na veertien dagen was het weer over.”

"Ik hoef niet getroost te worden"

Bidden
Als Yvonne in 2015 terugkeert naar Louisiana om haar hippievrienden op te zoeken, komt ze erachter dat ze stuk voor stuk zijn gaan geloven. “Vanaf dat moment heb ik iedereen op hun godsdienst bevraagd. Wat voelen ze? Hoe zit dat? Ik ben er stiknieuwsgierig naar.” Toch is Yvonne niet jaloers op het geloof van haar vrienden. “Ik kom niets tekort. Ik hoef niet getroost te worden.” Als ze op bezoek gaat bij de bekeerde hippies, gaat ze wel graag voor in gebed. “Ze zeggen dat ik prachtig kan bidden, en dat kan ik ook.”

Bemoeienis
Yvonne heeft intussen het idee dat ze gelovigen wel begrijpt. “Het godsbesef is een intiem gevoel. Op het moment dat je heel dichtbij jezelf bent, ben je dichtbij God.” Toch zijn er ook elementen die ze niet begrijpt. “Wat ik heel moeilijk vind, is dat gehannes met die drie-eenheid. Dat vind ik echt onzin. Ik kan het niet navoelen, omdat ze het zelf ook niet kunnen navoelen. Ze kunnen het niet goed uitleggen.” Ondanks dat is Yvonne van mening dat ze prima dominee zou kunnen worden. “Mag ik ergens preken alsjeblieft? Kan ik goed! Vind ik leuk! Wil ik! Als dominee heb je bemoeienis met alles wat ik interessant vind. Je kan overal met je snuit bovenop staan.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons