Waarom Tijs meedoet met de ramadan

Geen racist, geen 'Gutmensch'

in Christelijk Nieuws

Ik ga iets spannends doen. Althans, dat vind ik zelf. Tijdens de ramadan (van 26 mei tot 24 juni) ga ik me verdiepen in de leef- en geloofswereld van Nederlandse moslims. Dat doe ik onder andere door met een moslimgezin drie dagen ramadan te houden.

Eerlijk gezegd zie ik er nu al tegen op. Vasten tijdens de ramadan houdt in dat je, zolang de zon op is, niet mag eten en drinken. En u ziet het: de langste dag valt dit jaar precies tijdens de ramadan! Dat betekent dus dat ik heel lang niet mag eten en drinken... Niet eten zie ik nog wel gebeuren, maar niet drinken, dat lijkt me extreem zwaar. 
Nee, ik ben niet van plan moslim te worden. De bedoeling van dit tv-programma is de vragen (en zorgen) die leven bij u en mij over de islam en moslims te bespreken met moslims in ons land. De reden voor het programma is dat ik wel veel over moslims lees en ze soms spreek voor m’n programma’s, maar ze nauwelijks ken. Dat zal voor velen van u niet anders zijn. Daarom zijn we bezig op Facebook een groep van zo’n honderd mensen te formeren, die tijdens de opnames met me meedenken en -leven. Idealiter krijg ik tijdens mijn bezoek aan een moslimgezin ’s morgens vroeg vragen doorgespeeld van u of iemand anders uit de Facebookgroep, die ik dan meteen kan stellen aan het gezin waar ik me bevind.


Er is nog een andere reden waarom ik best opzie tegen dit superinteressante project. Het debat rond de islam is nogal gepolariseerd in ons land. Voor je het weet ben ik voor mensen die kritisch zijn over de islam een naïef ‘Gutmensch’ en voor degenen die vinden dat we vooral moeten verbinden een ‘racist’. 

Ik heb me voorgenomen mij daar niets van aan te trekken. Ik ga met een open mind, met uw en mijn vragen onder de arm, aan de slag. Met elkaar in gesprek zijn, leidt meestal tot meer begrip. Tegelijkertijd sluit ik bepaald niet uit dat ik van tijd tot tijd zal schrikken in gesprekken met moslims die zeer kritisch staan ten opzichte van onze samenleving. Ik ben enorm benieuwd wat ik ga meemaken. Ik hoop u ook! 

Tijs van den Brink

Wil jij zelf invloed uitoefenen op wat Tijs gaat onderzoeken en vragen aan Nederlandse moslims? Meld je dan aan voor het online panel. Mail daarvoor je gegevens naar ramadan@eo.nl.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons