Voordewind: "Laat christelijke gouverneur vrij!"

Tweede Kamer doet oproep aan minster Koenders

in Christelijk Nieuws

“Een rechtstreekse aanval op de vrijheid van christenen” noemt Joël Voordewind (ChristenUnie) van de opsluiting van de christelijke gouverneur van Jakarta. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer steunt de oproep van Voordewind aan minister Koenders om bij de Indonesische autoriteiten zijn vrijheid te bepleiten.

De rechter veroordeelde de gouverneur Basuki Tjahala Purnama, ook wel bekend als 'Ahok', gisteren tot twee jaar gevangenisstraf. De christelijke gouverneur beweerde dat de Koran het moslims niet verbiedt om op een niet-moslim te stemmen. Daarmee overtrad hij de Indonesische blasfemiewet, stelde de rechter.

Oproep
Voordewind vindt dit slecht nieuws voor de vrijheid van de christelijke minderheid in het moslimland. Hij doet een oproep aan minister Koenders. “Nederland moet blijven opkomen voor kwetsbare groepen in de wereld. Met deze veroordeling lijkt in Indonesië een wissel omgezet, waarbij de radicale islam het wint van godsdienstvrijheid en de tolerantie jegens minderheden”, zegt Voordewind.

Mensenrechten
Een grote meerderheid van het CDA, PVV, SP, SGP, VVD, Groenlinks, PvdA en D66 steunt de oproep. Zij willen dat minster Koenders van Buitenlandse Zaken pleit voor vrijlating bij de Indonesische overheid. Ook vragen ze of Koenders de kwestie aan de orde stelt binnen de mensenrechtendialoog die de EU met Indonesië voert. 

Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons