Voorberg blaast herdenking vluchtelingen af

Organisatie komt wel samen om ceremonie te volgen

in Christelijk Nieuws

"Boze woorden gingen langzaam over in boze daden", schrijft de organisatie 'We Gaan Ze Herdenken' bij het Facebookevenement. "Daarom hebben we met pijn in het hart besloten ons initiatief aan te passen." Dominee Rikko Voorberg kreeg veel weerstand op het initiatief.

De organisatie schrijft in de open brief dat het initiatief een 'open zenuw' raakte. "Veel burgers maar ook belangenorganisaties hebben ons in niet mis te verstane woorden aangegeven dat dat helemaal niet mag, zómaar herdenken." Burgers uitten hun weerstand de facebookpagina en op Twitter. Ook de politiek en het Centrum Informatie en Documentatie Israël liet van zich horen. De partij Leefbaar Amsterdam zei vanavond een protestactie te houden. 

Goede bedoelingen
De organisatie had met liefde en respect de actie uit willen voeren. "We wilden de omgekomen vluchtelingen in verband brengen met de verantwoordelijkheid die het herdenken van de Tweede Wereldoorlog met zich meebrengt". Het is dan ook met pijn in het hart dat ze besluiten om het initiatief aan te passen. Ze komen vanavond wel samen om de ceremonie te volgen.

Verbinding
Ondanks alles hopen ze dat ze toch een kiem hebben gelegd voor meer verbinding tijdens de Nationale Herdenkingen. "We doen een appel op de verantwoordelijkheid die het herdenken van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog met zich meebrengt: opdat wij niet vergeten, dit nooit weer, geef die vrijheid door!"

Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons