Verknalfuif

Blog van Tim van Wijngaarden

De zomer komt eraan en dat kan maar één ding betekenen in christelijk Nederland: het conferentieseizoen gaat los!

Binnenkort pakken we weer massaal onze kampeeruitrusting in om ons hutjemutje op een spartaans kampeerterrein te laten toerusten. Zo’n conferentie is iets aparts. Het is al een oefening in christelijk geduld om zo dicht op andere christenen te moeten kamperen, maar het is ook schakelen. Na een lange winter stumperen, modderen en kwakkelen komen we doodmoe aan op de conferentie om daar een verhaal te horen van iemand bij wie het allemaal wél klopt. Zo’n verhaal wordt verteld door mensen die hun sporen in het Koninkrijk hebben verdiend, uitermate succesvol zijn in hun bloeiende gemeente en al vier bestsellers met ronkende titels hebben geschreven. Het zijn kortom mensen die geestelijk (en ook qua caravan) ver afstaan van het gekaplaarsde klootjesvolk dat op veld ‘Benjamin’ in de rij voor de wc staat

Het is merkwaardig dat we zo graag succesverhalen horen, terwijl we weten dat je nergens zo veel van leert als van fouten maken. Er is dan ook een tegenbeweging. In Amerika worden feestjes georganiseerd waar juist stumperds hun laatste mislukkingen aan het publiek presenteren. Verknalfuifjes. Het schijnen heilzame en helende avonden te zijn. En een kind snapt waarom: niets is zo ontwapenend en vertederend als iemand die vertelt dat hij het vaak ook niet weet, grandioos de fout in gaat en daar iets van probeert te leren. Het zijn avonden waar feilbare mensen aan het woord zijn en hun mislukkingen delen om te helen. Het publiek ontvangt hen barmhartig: iedereen gaat bemoedigd naar huis. Net een conferentie!

Wat als we van Opwekking, New Wine, Reveil of Vrij Zijn nou eens verknalfuifjes maken. Geen succesvoorgangers meer, maar verknalfuifnummers: kerkplanters die geen wortel schoten, evangelisten met nul bekeringen, vals zingende zangleiders, jongerenwerkers met ordeproblemen. Feilbare mensen die vertellen over hun falen en hoe ze daar iets van leerden: over zichzelf en over God. Gewone mensen die naderhand aansluiten in de rij met hun wc-rol op veld ‘Gideon’. Ze staan gewoon naast je. Ze zijn net als wij! Bemoedigend lijkt me dat.Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons