Vergis je niet: Supermoeders bestaan!

Een Moederdagblog van Carianne Ros

In Spreuken 31 wordt een geweldige vrouw beschreven. Wanneer je dat leest word je erdoor geïnspireerd, óf je wordt al bekaf bij het lezen van al die fantastische dingen die deze supervrouw verricht. Hoe zit dat bij jou?

‘Pff, de huidige maatschappij vraagt al zoveel van ons, moeten we dit dan ook nog allemaal doen? En dan ook nog lachend en vol daadkracht… elke dag?’

1. Jij bent een supermoeder

Weet je wat jouw kind wil? Jouw liefde en aandacht. Haal adem. Het is prachtig als je er voor de hele wereld kunt zijn en als je al die geweldige dingen kunt doen die de vrouw uit Spreuken 31 doet, maar het liefhebben is noodzakelijk! Jij bent voor je kinderen een supermoeder, omdat jíj hun moeder bent. Jij en niemand anders!

Ik ben bijna dertien jaar getrouwd met David en we hebben samen vier kinderen. Ja, ik doe veel buitenshuis en ik wil graag aandacht geven aan mensen die dat nodig hebben. Maar de belangrijkste les die ik leerde was: ‘kies vóór al het andere eerst voor je man en je gezin. Geef hen de eerst liefde die je te geven hebt, niet de kruimels.’ Waarom? Omdat zij jouw eerste naasten zijn en omdat God het belangrijk vindt dat we hen liefde geven. Als jij compleet uitgeput thuiskomt en chagrijnig staat te koken en je kinderen in bed gooit, omdat je gewoon geen energie meer hebt, in hoeverre ben jij dan Gods liefde voor jouw kinderen aan het doorgeven…?

2. Bid onophoudelijk

Een hele belangrijke zin uit het stuk van Spreuken 31, is: ‘…maar een vrouw met ontzag voor de HEER moet worden geprezen.’ Ze doet veel, en zoals uit de tekst blijkt doet ze het allemaal vanuit liefde, niet vanuit plicht of stress. Maar hoe houdt ze dat vol? Door in ontzag te leven voor God. Wanneer wij hopen op de Heer en wanneer we elke dag biddend leven, geeft Hij ons nieuwe kracht, nieuwe energie, nieuwe liefde, geduld, goedheid, zelfbeheersing en al het andere wat we nodig hebben om goede moeders te zijn. Put niet uit je eigen kracht, want dan weet je bij voorbaat dat je tekort zult schieten. Put uit de eeuwige Bron van liefde en bid Gods Geest om je te vullen met alles wat je nodig hebt om per dag een goede echtgenote en moeder te zijn. Bidden is de stuwende kracht achter energieke, liefdevolle moeders!

3. Zeg ‘het spijt me’

‘Ze spreekt wijze woorden, wat ze zegt, zijn liefdevolle lessen…’, ja dat zouden we wel elke dag willen kunnen zeggen, hè? Dat alles wat we zeggen wijs is en liefdevol… Toch jammer dat we die zelfbeheersing niet altijd zo onder controle hebben als we zouden willen. Waak ervoor dat je je schuldig voelt en gaat schamen en bang bent dat je nu geen goede moeder bent. Weet je wat goede moeders doen? Ze gaan naar hun kinderen toe, kijken ze aan en ze bieden hun excuses aan! ‘Het spijt me’, zijn de meest helende woorden van het universum. En zeker in combinatie met ‘Ik hou van jou!’ Helaas hebben veel ouders het idee dat ze gezag verliezen als zij hun fouten toegeven. Maar niets is minder waar! Als jij werkelijk krachtig wilt zijn, dan is het essentieel dat je kwetsbaar durft te zijn. Hoe helend was het of zou het zijn geweest als jouw eigen ouders ‘het spijt me’ hadden gezegd, nietwaar? Kinderen zijn zeer vergevingsgezind! Ze houden van je en ze wíllen ook van je houden.

Jij bent voor hen meer waard dan edelstenen, omdat jij hen, vanuit Gods liefde, de liefde en aandacht geeft die ze nodig hebben.

Gods zegen gewenst in het mooiste beroep ter wereld: jouw moederschap!

Tekst: Carianne Ros
Beeld: Flickr

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons