'Typisch Evangelisch': met de roze bril

Deze en nog veel meer evangelische herkenningspunten

in Christelijk Nieuws

Er is een nieuw boek op de markt gekomen: 'Typisch Evangelisch'. Het is een breed boek geworden. Letterlijk en figuurlijk, de evangelische beweging is nu eenmaal breed en divers. De boekpresentatie op 19 mei in evangelisch bolwerk Driebergen is natuurlijk ook ‘typisch evangelisch’. Evangelische elementen te over. Herken jij ze allemaal?

Voor binnenkomst is het rumoer al van buiten te horen. De koffie staat klaar en mensen kletsen uitvoerig met elkaar.“Allemaal naar de zaal”, wordt geroepen. De meute zet zich al pratend in beweging.
In de zaal staan de stoelen rommelig opgesteld, aan de randen aangevuld met extra klapstoeltjes. Bij het plaatsnemen schudden de bezoekers de hand met de buurman. Voorin pingelt een jongen kort op een gitaar. Snel wordt een waterkan naar voren gebracht.

"Amens" vliegen door de zaal heen

Dienst-etiquette
De dienst is nog niet begonnen of de eerste oproep om naar voren te komen wordt gedaan. Niet om je hart aan de Heer te geven, maar omdat achterin mensen staan en voorin nog stoelen vrij zijn.
De “amens” vliegen door de zaal als de spreker zegt dat de evangelische beweging een virtuose diversiteit bezit. Er wordt veel geklapt. Niet met de liedjes mee, maar telkens als een nieuwe spreker naar voren komt. Dat zijn er nogal wat. Maar dat zijn ze in de evangelische kerken gewend, wekelijks wisselen sprekers elkaar daar af.
Bram Rebergen, directeur van Youth For Christ herkent veel gezichten in de zaal. Klein wereldje, dat evangelisch-christelijke wereldje.

Het boek
Centraal in de dienst staat het boek. Een boek waar veel verschillende schrijvers aan hebben gewerkt, met verhalen over God.
Nee, niet de Bijbel, het gaat vanmiddag om het nieuwe boek Typisch Evangelisch.
De vele mee-schrijvers aan het boek deden dat vrijwillig, naar goed evangelisch gebruik. Het leverde, ook naar goed evangelisch gebruik, aanvankelijk een ongeordende bende op. Een rode lijn aanbrengen in al die stukken was een “monnikenwerk”, aldus eindredacteur Laura Dijkhuizen.
Ze had het er druk mee. Op zondagmiddag was ze nog aan het skypen en overleggen. Zondagsrust heeft bij de evangelische beweging nooit heel hoog in het vaandel gestaan.

Waar is de God die te vrezen is?

De roze bril
Dijkhuizen merkte in haar voorbereiding dat ze niet om gevoelige gebeurtenissen in de evangelische beweging heen kon. Maar, de keuze werd gemaakt om daar niet al te diep op in te gaan. Geen smeuïge verhalen over vreemdgaande voorgangers of een kritische analyse van wonderverhalen.  Het boek moet een mooi monument zijn. Ze bekeken de evangelische beweging door een roze bril.
Het is tegen die opmerking dat het praatje van Henk Binnendijk de spijker op zijn kop slaat. Gaat het in de evangelische beweging niet teveel om de God die liefheeft, vraagt hij zich af. Teveel een mantel der liefde? Waar is de God die te vrezen is? De God van het verterende vuur waar de Bijbel van spreekt?

Heilig vuur
Nee, God als verterend vuur is in de evangelische wereld geen heel herkenbaar beeld. Maar dat er vuur in de evangelische beweging zit is onmiskenbaar. Religiewetenschapper Katie Vlaardingerbroek kenschetst het in haar bijdrage als de ‘puberale radicaliteit’ van de evangelische beweging.
En waar dat vuur zit, zit ook een toekomst. Matthijn Buwalda heft in aansluiting daarop een lied aan. Hij doet een oproep aan de evangelischen: “Als er nog heilig vuur in je zit, laat het branden.”

Typisch Evangelisch
Laura Dijkhuizen en Henk Bakker (redactie)
Ark Media, €27,95
Nu verkrijgbaar

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: Unsplashed

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons