'Op de vlucht, net als in het echt'

Spannend ZOA-evenement

in Christelijk Nieuws

Hulporganisatie ZOA organiseert voor de tweede keer het evenement ‘Op de Vlucht’. Deelnemers ervaren 24 uur lang wat vluchtelingen doormaken en waarom hulp nodig is. “Met hulp van professionele veiligheidsacteurs worden realistische scenario’s nagebootst.”

Is zo’n evenement nodig om mensen hun portemonnee te laten trekken?
Leonieke Dekker van ZOA: “Tegenwoordig zie je veel sponsorlopen om geld op te halen. Wij proberen het anders te doen. Natuurlijk raakt het thema vluchtelingen veel mensen sowieso wel, maar dit is een manier waarop het heel dichtbij kan komen. Deelnemers krijgen er een beeld bij; anders blijft het toch een ver-van-je- bedshow.” 

Wat kun je als deelnemer verwachten? 
“We houden het nog zo veel mogelijk geheim, maar toen we twee jaar geleden dit evenement organiseerden, hebben we een vluchtelingenkamp nagebouwd. Deze keer zal het heel anders zijn, maar we proberen het wel zo echt mogelijk te laten lijken. Bijvoorbeeld door de manier waarop je behandeld wordt door bepaalde instanties of door de mensen om je heen. Met hulp van professionele veiligheidsacteurs worden realistische scenario’s nagebootst die vluchtelingen kunnen ervaren. Ik denk dat het nog het beste te vergelijken is met de sfeer van een Escape-room: spannend en mysterieus.” 

Dat klinkt bijna als een soort Efteling-ervaring. 
“De Efteling is misschien een gekke vergelijking, maar we willen het wel dichtbij brengen. Het leven van de 65 miljoen vluchtelingen wereldwijd is ook niet altijd leuk, dus vandaar dat er wel een spannende sfeer omheen hangt. Je weet immers niet wat er gaat gebeuren.” 

Wordt het gevaarlijk? 
“Nee, het zal niet onveilig zijn.” 

De trailer op jullie website zag er best beangstigend uit.
“Soms kan het best een beetje spannend of beangstigend zijn. Het is niet voor niets een 16-plusactiviteit.” 

Kun je wel echt ervaren wat vluchtelingen meemaken, als je weet dat je na 24 uur weer lekker naar huis gaat?
“Nooit echt natuurlijk. Daarom noemen we het ook een glimp van de ervaring van vluchtelingen. Dat het mensen raakt, bleek wel uit de reacties die we de vorige keer kregen. Veel deelnemers wilden iets met hun ervaring doen en sommigen werken nu als vrijwilliger bij het azc, of zetten zich op een andere manier in voor vluchtelingen.” 

Wat kost het? 
“Deelname is gratis, maar je moet je wel laten sponsoren voor ten minste tweehonderd euro.” 

Op de Vlucht wordt gehouden op 16 en
17 juni in de buurt van Apeldoorn. Waar precies, dat wordt nog niet gecommuniceerd. “Een vluchteling weet ook niet waar hij naartoe gaat.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons