Op de knieën voor moslims tijdens Ramadan

Nieuwe gebedskalender Evangelie & Moslims

in Christelijk Nieuws

In Nederland wonen ongeveer een miljoen moslims. Zaterdagavond begint voor hen – en voor al hun geloofsgenoten wereldwijd – de vastenmaand Ramadan. Ook dit jaar heeft stichting Evangelie & Moslims een speciale gebedskalender voor christenen gemaakt, met gebedspunten die gericht zijn op moslims in ons land.

De gebedskalender is gratis te downloaden via de website van Evangelie & Moslims, maar kan ook via die site worden gevolgd. Meedoen via Facebook is eveneens mogelijk.


Waarom bidden?
Waarom zou je bidden voor moslims tijdens hun vastenmaand? Evangelie & Moslims wijst erop dat veel moslims serieuzer bezig zijn met hun geloof, en op zoek gaan naar een ontmoeting met God. “Moslims geloven dat tijdens Ramadan de hemel meer open is,” legt de stichting uit op haar website. “En dat dit de tijd is waar ze meer zeker kunnen zijn van Gods zegen en vergeving (als christenen mogen wij weten dat we dankzij Jezus altijd mogen toetreden tot de troon van Gods genade: Hebreeën 4:16). Het is goed om bewust te zijn van wat er allemaal speelt onder moslims in Nederland. Dat helpt ons om gericht te bidden en de onderwerpen bij God brengen, met als doel dat meer moslims tot geloof in Jezus Christus komen.”

Mooie bijkomstigheid
Maar er is meer: “Gebed verandert harten van onszelf en van moslims. Door gebed gaan we ook zelf anders naar de moslims om ons heen kijken en wordt ons hart zachter. Dit is een mooie bijkomstigheid. Gebruik deze tijd ook om met uw moslimvrienden te praten over God en hoe Hij zich aan uzelf openbaart.”

Suikerfeest
De vastenmaand – de negende maand in de islamitische kalender – duurt dit jaar tot en met zondag 27 juni. Tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt er gevast. Het exacte begin van de Ramadan wordt bepaald aan de hand van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.
De vastenmaand wordt altijd afgesloten met het Suikerfeest, dat drie dagen duurt. De Arabische naam is id-oel-fitr: 'feestdag ter gelegenheid van het breken'. Met 'breken' is het breken van het vasten bedoeld.

Tekst: Gert-Jan Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons