Ook moderne samenleving heeft dominee nodig

Filmrecensie: 'Hier ben ik'

in Mediatips

Deze week verscheen de documentaire-film 'Hier ben ik', waarin een dominee (Ad van Nieuwpoort) wordt gevolgd bij zijn pastorale werk in een zeer welvarende gemeente. De film van Sarah Vos en Sander Snoep laat de geestelijke dilemma's van de moderne samenleving zien. Een recensie van Jonathan Bergmann.

Bloemendaal: rijke mensen, kasten van huizen, een VVD-bolwerk en iedereen druk, druk, druk. Kerk en Bijbel lijkt ver van die wereld af te staan. Docufilm Hier ben ik is een mozaïekvertelling over alledaagse mensen en hun worstelingen. En de hoofdrol is voor de dominee.

Verbindende factor
De film kent geen voice-over of een doorlopende verhaallijn. Het gebrek daaraan wordt goedgemaakt door één verbindende factor: Dominee Ad van Nieuwpoort. De camera volgt hem als hij zijn preken voorbereidt: de letters van de toetsen van zijn toetsenbord zijn afgesleten. De camera vindt hem bij de Rotary-club. Het aantal handen dat hij na afloop schudt is niet te tellen. Ook hij is druk.

Achter de drukte gaan grote thema's schuil

Het is de gejaagdheid van het bestaan in 2017 waar de film mee opent. Een hardlopend stel dat samen de agenda van die week doorneemt. Beelden van drukke straten en bussen. Even later bij het inzegenen van een ouderling worden kinderen op het balkon tot stilte gemaand. Zelfs de kerk en de dominee ontkomen niet aan de drukte van alledag.

Mozaïekvertelling
De inwoners van Bloemendaal worstelen met de drukte. Maar achter die drukte gaan de grote thema’s schuil: een scheiding, een trouwerij, een geboorte en de dood. De filmmakers lieten zich inspireren door de film Magnolia. Ook dat is een mozaïekvertelling van levensverhalen. Alleen in plaats van de grauwe achterbuurten van Los Angeles zijn het nu de villa’s van Bloemendaal en de hoge torens van de Zuidas die als achtergrond dienen.

Tekst gaat door onder de video

Preek is geen lief zingevings-verhaaltje

Intiem
Als de camera langs die wolkenkrabbers van de Zuidas zweeft, voelt de film als een kijkdoos op afstand. Maar in de pastorale gesprekken wordt de film intiem. Van Nieuwpoort praat met de gescheiden Jantien en houdt haar het evangelie voor: “Wat je ook doet of zegt, het is goed met je.” Ze wuift het weg. “Dat kan de hogere macht wel vinden, maar dat vinden mensen niet. Je hebt toch elke dag met je omgeving te maken.” De gesprekken vormen het hart van de film. 

Kwetsbaarst
Een drukke omgeving, Bloemendaal. Carrière maken, opklimmen op de sociale ladder. Voor wie met een half oog kijkt, kan Hier ben ik overkomen als een kabbelend inkijkje in een villawijk. Maar goed bekeken is het een film die de mens op zijn kwetsbaarst laat zien, met ieder zijn eigen worsteling. En net zo is de preek geen lief zingevingsverhaaltje om daarna weer verder te kunnen met je carrière. “Alles staat hier op scherp”, preekt Ad van Nieuwpoort. 

De dominee speelt in het gejaagde leven van Hier ben ik een hoofdrol van levensbelang.

De film is te zien in verschillende filmhuizen of te streamen via Picl.

Tekst: Jonathan Bergmann

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons