Minder jongeren doen belijdenis in GKV en NGK

“Jonge mensen verbinden zich niet meer zo gauw”

in Geloven

Steeds minder jongeren doen belijdenis. Dat meldt het magazine ‘Onderweg’. Het gaat om jongeren uit de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK), Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) en de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK). “Jonge mensen binden zich moeilijker aan een gemeenschap,” stelt emeritus predikant Kor Muller. Hij is hoofdredacteur van het NGK jaaroverzicht 2016.

De daling is al enkele decennia aan de gang, concludeert Onderweg (magazine van de NGK en de GKv). Uit de jaarlijkse statistieken blijkt dat het aantal doopleden dat belijdenis deed in de GKv gedaald was van 2000 naar een kleine 1500 per jaar. Ook in de NGK loopt dit terug: van ongeveer 450 naar 300 jongeren per jaar die belijdenis doen.  
De afgelopen jaren heeft deze vermindering zich verder doorgezet: in de GKv deden 1.161 kerkleden belijdenis in 2015, in 2016 waren er dan nog 1.113. In de NGK gaat het om 242 respectievelijk 215 kerkleden.
“Door de secularisatie speelt kerk en geloof niet zo’n belangrijke rol meer” reageert Muller. “Je kunt het vergelijken met huwelijk en samenwonen: jonge mensen willen zich niet meer zo gauw verbinden.” 

Persoonlijk
Belijdenis doen is ook minder vanzelfsprekend, denkt Muller. “Vroeger deed je belijdenis omdat iedereen dat deed. Tegenwoordig speelt persoonlijke overtuiging meer mee. Vind ik het zinvol om het te doen? Waarom zou ik dit willen doen? De keuze voor belijdenis doen is minder automatisch geworden.”

Vergelijkbaar
De cijfers van GKv en NGK zijn volgens het Reformatorisch Dagblad sterk te vergelijken met die van de CGK.
Twee jaar geleden deden bijna 700 doopleden belijdenis. Dit aantal liep vorig jaar terug tot 650 jongeren die belijdenis deden.

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons